Deseto kolo nam donosi vrlo teško gostovanje. Željezničar gostuje Borcu u definitivno najzanimljivijoj utakmici predstojećeg kola. To je susret starih rivala koji su u prošlosti odigrali veliki broj značajnih utakmica, a posljednjih nekoliko godina i dosta onih koje su direktno odlučivale o trofejima ili poretku u vrhu tabele.

Željezničar ovaj susret dočekuje na drugom mjestu i s nizom od pet uzastopnih prvenstvenih pobjeda. Navijači su zadovoljni trenutnim rezultatima koji možda čak i premašuju očekivanja na početku sezone, a posebno poslije prva četiri kola. Međutim, naredna utakmica predstavlja istinski ispit za ovu ekipu. Gostovanje kod Borca je uvijek nezgodno i tu do izražaja podjednako dolaze kvalitet, koncentracija i borbenost. Naš tim u svakoj utakmici ide na pobjedu, mada bi i neriješen rezultat vjerovatno zadovoljio navijače.

Domaća ekipa je ušla u novu sezonu s mnoštvom problema. Nekoliko važnih igrača je napustilo banjalučki tim, kao što su Grahovac, Handžić, Žuržinov, Đelmić, Radulović, Žarić i drugi. S druge strane, u klub je stigao i priličan broj novih igrača od kojih je svakako najznačajniji “povratnik” Joco Stokić. On je do sada postigao i tri gola. Od ostalih, posebno su se nametnuli defanzivci Srđan Bečelić, Ivan Kostić i Branislav Pilipović koji su standardi članovi prvih jedanaest. U posljednje vrijeme se ističe i veznjak Toni Jović. Od ranije su tu Asmir Avdukić, Vladan Grujić, Mladen Žižović i Aleksandar Subić. Tu je i kandidat za našu mladu reprezentaciju Fedor Predragović. Sve u svemu, radi se o ekipi koja je nešto slabija nego u prethodnoj sezoni, ali su zbog nekoliko iskusnijih igrača i dalje među šest-sedam najboljih u Premijer ligi.

U prvih devet kola su ostvarili pet pobjeda, jedan remi i tri poraza. Zanimljivo je da su čak tri pobjede ostvarili na gostovanjima (Travnik 2:1, Slavija 1:0 i Radnik 1:0). Preostale dvije su zabilježili na svom stadionu (Čelik 1:0 i Zrinjski 1:0), ali su na istom mjestu jednom poraženi (Sarajevo 1:3) i jednom su remizirali (Široki Brijeg 1:1). Još dva poraza su uslijedila na gostovanjima (Mladost 0:2 i Olimpic 1:4). Sve to im je dovoljno za šesto mjesto i šesnaest bodova. U seriji su od tri pobjede, među kojima je i ona protiv aktuelnog šampiona Zrinjskog. Ipak, za sada su postigli svega devet golova i očito je da imaju mnogo problema u tom aspektu igre. Kao i mi, primili su jedanaest golova, s tom razlikom što smo mi sa devetnaest pogodaka najefikasnija ekipa lige.

Poraz u Širokom Brijegu u kup utakmici je iza nas tako da se prvotimci okreću ovom duelu. Nažalost, ni protiv Borca nećemo moći računati na sve igrače. Zbog žutih kartona stručni štab neće moći koristiti usluge Damira Sadikovića i Kerima Memije, ali se zato poslije odslužene suepenzije vraćaju Srđan Stanić i Tomislav Tomić. S obzirom na ove promjene, za očekivati je da susret s Borcem započne istih jedanaest kao i protiv Širokog Brijega, uz moguću zamjenu Zeljkovića i Bogdanovića u zadnjoj liniji te povratak Antolovića među stative.

Od kada se igra Premijer liga BiH, ova dva kluba su se sastala tačno dvadeset puta. Mi smo nešto uspješniji sa jedanaest pobjeda, pri čemu smo na banjalučkom Gradskom stadionu u deset gostovanja tri puta slavili. Nijedna međusobna prvenstvena utakmica još nije završila neriješenim rezultatom.

Utakmica je na rasporedu sutra od 17 sati uz prenos na Moja TV.