Na današnji dan prije 38 godina sarajevski Željezničar je na svojoj Grbavici dočekao velikana engleskog fudbala, ekipu londonskog Arsenala.

15. augusta 1976. godine na Stadionu Grbavica odigran je prijateljski susret između Željezničara i Arsenala. Popularne Topdžije su gostovale povodom obilježavanja 55. rođendana FK Željezničar. Nakon 90 minuta susreta rezultat je glasio 1:1, a golove su postigli MacDonald i Džemal Šerbo.

Odigrali smo četiri meča u sedam dana, a igrači su položili test fizičke pripremljenosti. Osim postignutog pogotka stvorili smo pet ili šest izvanrednih prilika, ali ih nismo uspjeli iskoristiti. Ipak, važno je da stvaramo šanse za gol. Kad se uzme u obzir da je ovo vrijeme prije početka prvenstva, vjerujem da su gledaoci bili zadovoljni igrom, rekao je nakon utakmice Milan Ribar.

zeljo_arsenal_1
Arsenal nije pružio partiju kakvu je očekivala sarajevska publika. Izostali su dugi pasovi, visoki skokovi, precizni šutevi i oštri udarci prema golu Plavih, zabilježili su tada izvještači.

To je bila velika utakmica. Pamtim da je stadion bio pun, a uspio sam postići i jedan gol. U svakom slučaju sa nostalgijom se sjetim dvoboja sa Arsenalom, kazao je za klix.ba Džemal Šerbo.