Rukovodstvo Fudbalskog kluba Željezničar izražava veliko nezadovoljstvo suđenjem na sinoćnjoj utakmici četvrtog kola BH Telecom Premijer lige BiH sa NK Široki Brijeg. Našem Klubu je na brutalan i nesportski način onemogućena fer i zaslužena pobjeda, a poništeni pogodak u finišu utakmice je samo kulminacija tendencioznih sudijskih odluka na štetu FK Željezničar. U tom kontekstu, ne može se smatrati slučajnim takav način dijeljenja (ne)pravde, niti ponašanje pomoćnog sudije Amera Macića koji je naočigled cijele javnosti dva puta dosudio nepostojeće ofsajd pozicije i poništio regularan pogodak.

Naš Klub je u prva četiri kola direktnim sudijskim greškama već izgubio tri boda. Uvjereni smo da se više ne radi o izolovanim incidentima i slučajnim greškama, već o organizovanoj kampanji protiv Kluba koji daje najviše reprezentativaca Bosne i Hercegovine na svim nivoima. Podsjećamo javnost da su naši momci nedavno osvjetlali obraz bosanskohercegovačkog fudbala i pokazali da se u uslovima kada imaju regularno suđenje mogu ravnopravno nositi sa evropskim klubovima.

Loše odluke na štetu našeg Kluba samo su nastavak sudijskih nedosljednosti i improvizacija koje su počele u proljetnom dijelu prošle takmičarske sezone. FK Željezničar će u srijedu održati vanrednu konferenciju za medije gdje ćemo se oglasiti o ovom pitanju i ostalim karcinomima koji nagrizaju bh. fudbal. Poručujemo da ćemo se koristiti svim zakonskim i statutarnim sredstvima u borbi protiv lošeg stanja u sudijskoj organizaciji.

Posao sudijske organizacije jeste da obezbijedi fer suđenje bez favorizovanja bilo kojeg kluba. Odgovornim za postojeće stanje smatramo rukovodioca odjela za suđenje Salema Prolića, kao i direktora sektora za takmičenje Elmira Pilava. Pozivamo komitet za suđenje da sankcioniše loše suđenje i poduzme korake da zaštiti regularnost takmičenja, te na taj način omoguće da se titula izbori isključivo na terenu, a ne zakulisnim radnjama mimo terena kao što je bio slučaj u prethodne dvije sezone.