Željezničar je večeras u Stockholmu poražen od domaćeg AIK-a rezultatom 2:0 i tako se oprostio od takmičenja u Evropskoj ligi. Strijelci za domaće bili su Johansson i Goitom.

Željezničar je utakmicu počeo u sastavu Kjosevski – Stevanović, Bogičević, Graovac, Projić – Blagojević, Radinović – Zec, Zeba, Zakarić – Nikolić.

Već u trećoj minuti Željezničar se našao u dobroj prilici. Dugu loptu Graovca Nikolić je proslijedio za Zakarića koji iskosa sa lijeve strane šutira, ali nedovoljno da iznenadi golmana Linnera.

U prvih 10-ak minuta utakmice AIK je imao veći posjed lopte, dok se Željo orijentisao na dobranu i kontranapade.

Željo je svoj prvi korner izveo u 13. minuti utakmice, ali bez opasnosti po gol domaćina.

U 15. minuti utakmice Markannen je izborio korner, nakon kojeg glavom šutira Goitom, ali lopta odlazi visoko preko gola.

Sedam minuta kasnije, Ollson je sjajno izbacio Sundgrena, ali je Kjosevski bio brži i uhvatio loptu.

U 25. minuti, Jovan Blagojević je dobio žuti karton nakon starta nad Olssonom.

Samo minut kasnije AIK je imao sjajnu šansu. Goitom je izbacio Markkanena jedan na jedan sa Kjosevskim, ali njegov šut odlazi pored desne stative našeg tima. U 30. minuti utakmice kod domaćih je žuti karton zaradio Karlsson.

U 41. minuti Johansson je spriječio kontru Želje i dobio žuti karton zbog prekršaja nad Stevom Nikolićem. U sudijskom vremenu prvog poluvremena Radinović je dobio žuti karton zbog prigovora.

AIK je poveo odmah na početku drugog poluvremena. Olsson je izveo slobodan udarac, nakon kojeg Johansson glavom loptu šalje u mrežu Željezničara. Igrala se 48. minuta susreta.

U 52. minuti sjajno je šutirao Olsson, ali još bolja reakcija Kjosevskog koji loptu odbija u korner. Nakon kornera  opet je glavom šutirao Johansson, ali gol spašava Siniša Stevanović. Dvije minute kasnije spetljao se Goitom koji je izašao sam pred golmana Plavih.

Thern je šutirao u 59. minuti utakmice, ali po sredini gola. Kjosevski je odbio loptu i uklonio opasnost po svoj gol.

U 68. minuti izmjena u ekipi Željezničara. Kapitena Zebu zamijenio je Sinan Ramović. tri minute kasnije najbolja šansa na utakmici za Željezničar. Nikolić je izašao sam pred gol AIK-a, ali šutira direktno u čuvara mreže domaćih.

Nikolić je opet šutirao u 77. minuti, ali domaći spašavaju gol sa gol linije.

Igrala se 84. minuta susreta kada je sa 20-ak metara sjajno šutirao Thern, ali Vedran Kjosevski loptu izbija u korner, sedmi po redu za domaćina. Nakon kornera Goiton je bio najprisebniji i doveo AIK u vodstvo od 2:0.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. Željo se tako nakon remija 0:0 na Grbavici i večerašnjeg poraza u Stockholmu oprostio od takmičenja u Evropskoj ligi za ovu sezonu.

Narednu utakmicu naš tim igra u okviru 1. kola BHT Premijer lige BiH u ponedjeljak od 20:30 sati na Stadionu Grbavica. Protivnik je ekipa GOŠK-a.

POGLEDAJ GALERIJU