Danas je u Plavom salonu Stadiona Grbavica održana konferencija za medije FK Željezničar na kojoj su se obratili predsjednik FK Željezničar, Edis Kovačević, direktorica, Amira Uzunović i novi sportski direktor, Samir Bekrić.

Edis Kovačević:

– Moram se zahvaliti našoj porodici, od navijača, pa do sponzora i medija. Nažalost, svjedoci smo da su mnogi sportski kolektivi ugašeni i da ih nema. Moja velika zahvalnost ide onima koji su nam pomogli finansijski. Ja sam i na sjeveru i na istoku, a na derbiju sam bio na jugu. Željo ne dozvoljama nikome da bude iznad. Mi garantujemo da ćemo svaki dinar iskoristiti na pravi način. Također, zahvaljujemo se i ostalim partnerima, a u proteklom periodu smo prošli težak period. Radimo transparentno i redovno izvještavamo javnost o svemu. Plava porodica mora biti skupa i to je ta filozofija našeg kluba. Imamo dušu, srce i borimo se. Zbog toga što volimo klub, došlo je do rezultata. Prošli smo dosta muke kada je u pitanju licenca, a bilo je i ljudi koji su nas ucjenjivali , ali sada nećemo objavljivati imena. Neće Željo nikome ostati dužan. Santos je dao puno Želji, a sigurno je i Željo njemu dao. Neke stvari treba da cijeni. Njegovi predstavnici su došli na sastanak kod nas i postavili su nam pet uslova, da bi potpisao Santos novi ugovor. Mi smo ispoštovali svih pet. Prvi i osnovni uslov je bila Evropa, drugi za platu, treći za trajanje ugovora, četvrti uslov je bio vezan za obeštećenje i peti uslov je bio vezan za podjelu tog obeštećanja. Na sve smo pristali jer su uslovi bili korektni za klub i za igrača. Ono što mi očekujemo jeste da se potpiše ugovor zbog toga što smo ispoštovali sve. Mulalića nikad nećemo zaboraviti jer je došao kad su nam svi otišli. Uhvatio se u koštac sa problemima, radio je i uvijek će ostati naš. Neće ga Grbavica nikad zaboraviti. Sjetili smo ga se kad smo slavili Evropu, a sjetit ćemo se i kad dođe novac od nje. Rekli smo da ćemo gotovo sav taj iznos potrošiti na igrače i stručni štab. Bila je teška noć nakon poraza u Mostaru od Veleža, ali Željo je Željo i klub mora ići dalje, kazao je Kovačević, a cijeli govor možete pogledati ispod.

Amira Uzunović:

– U ime funkcije obnašam želim se zahvaliti svima. Bitno je naglasiti, zbog daljeg financijskog poslovanja FK Željezničar uspješno se savladala prepreka financijske prirode. Zasigurno mogu reći da smo uradili veliki posao. Prioritetno smo rashode redali, tako da nijedan segment u klubu ne ispašta.Kada su dugovanja u pitanju, FK Željezničar je dužan samo dvojici bivših uposlenika. U ovom momentu, osim trenutnih uposlenika koji su tu, ne svi nego nekoliko osoba, FK Željezničar je u ovom momentu dužan samo dvije osobe. Ponosni smo velikim uspjehom. Mi smo izborili Evropu na terenu, ali se velike igre igraju u ispunjavaju svih financijskih kriterija. Suočavamo se i dan danas sa duhovima prošlosti, redovno izvršavamo svoje obaveze. U nekoj budućnosti, mi i dalje gledamo dugoročno kako da niti jedan segment kluba ne ispašta, a da rastemo i razvijamo se zajedno.

Samir Bekrić:

– Svi znate da imamo probleme sa Santosom i Hodžićem. Što se tiče samih igrača, prošli put sam rekao da nam treba tri igrača za Evropu i svaki kvalitetni igrač bi nam dobro došao. Međutim, najbitnije je da zadržimo kostur ekipe, odnosno igrače koji su nam pomogli da dođemo ovdje gdje smo. Trudit ćemo se da se pojačamo u svim linijama. Već smo u pregovorima sa nekim igračima i nadam se da ćemo uskoro nekog i objaviti. To je u dogovoru sa šefom stručnom štaba.  Vidjet ćemo na kojim pozicijama su nam najpotrebniji igrači i trudit ćemo se da takve igrače dovedemo. Sigurno je da  svježa krv uvijek dobro dođe, ali će strategija biti da dovodimo mlađe igrače koji će se kod nas razvijati, da ih možemo kasnije prodati. Gledat ćemo mogućnost i da damo priliku našim omladincima, ali to će biti sve do njih.

Kompletnu konferenciju za medije pogledajte na YouTube kanalu FK Željezničar.