U Plavom salonu stadiona Grbavica potpisan je ugovor o saradnji i podršci za 2022. godinu između FK Željezničar i Općine Novo Sarajevo. Ugovor su potpisali načelnik Općine, Hasan Tanović, i direktorica Kluba, Amira Uzunović. 

Nakon potpisivanja ugovora uslijedila je konferencija za medije na kojoj su se obratili načelnik Općine Novo Sarajevo Hasan Tanović, direktorica Kluba Amira Uzunović, te v.d. predsjednik Kluba, Oro Ibrišimović.

– Danas smo ovdje jednim lijepim povodom. Kao što svi znamo Općina Novo Sarajevo generalno daje podršku za sport, sportskim aktivnostima, a posebnu pažnju i fokus FK Željezničar i njegovom omladinskom pogonu. Omladinski pogon FK Željezničar je proglašen od javnog interesa za Općinu Novo Sarajevo i on ima jedan grant, tranšu koja se planira u budžetu. Ona je do sada iznosila 200.000 KM, od ove godine smo povećali tu budžetsku stavku na 300.000 KM i to je nešto što ćemo u narednom periodu gledati, u zavisnosti od naših mogućnosti, da ostanemo na tom nivou ili da povećamo. Ono što je bitno naglasiti da Općina Novo Sarajevo dodatnim svojim aktivnostima radi na unapređenju kvalitete sporta, prije svega kvalitete fudbala u sklopu omladinskog pogona FK Željezničar. Tu mislim na našu aktivnost vezanu za rekonstrukciju pomoćnog terena sa vještačkom travom na kojem omladinski pogon FK Željezničar obavlja svoje treninge i igra utakmice. Tu aktivnost realizujemo sa Vladom Kantona Sarajevom, resornim ministarstvom, ministrom Samirom Avdićem, a vrijedi napomenuti na inicijative općinskih i kantonalnih vijećnika. Kanton Sarajevo učestvuje u ovoj aktivnosti sa 150.000 KM, tako da kada pogledamo sve iznose za ovu i prošlu godinu, mi ćemo znači praktično skoro milion KM kvalitetno uložiti u FK Željezničar, prije svega u omladinski pogon. Naravno tu je i onih 80.000 KM vezano za proslavu stogodišnjice Željezničara. Sredstva su bila planirana u budžetu i prošle godine, prenesena su u budžet za ovu godinu jer prošle godine nije postojala mogućnosti da se realizuje iz objektivnih razloga, istakao je načelnik Općine Novo Sarajevo, Hasan Tanović.

– U ime FK Željezničar želim da se zahvalim prije svega Općini Novo Sarajevo, načelniku Hasanu Tanoviću, ali i svim članovima Općinskog vijeća na ovoj iznimnoj podršci radu FK Željezničar. Neosporno je da će sredstva značiti mnogo u nastavku rada i rasta FK Željezničar, prije svega rasta i razvoja Omladinske škole koja je imperativ i neko buduće strateško opredjeljenje, u smislu unapređenja tog segmenta, i naša budućnost. Mi ćemo zaista učiniti sve što je u moći FK Željezničar da ovu podršku iskoristimo na najbolji mogući način i da opravdamo sredstva, najveća u historiji FK Željezničar što se tiče podrške od Općine Novo Sarajevo, te da postanemo i ostanemo uspješan sportski kolektiv, kako na terenu tako i u operativnom segmentu, kazala je Amira Uzunović, direktorica FK Željezničar.

– Hvala Općini Novo Sarajevo na ovoj investiciji, na ovoj podršci, hvala načelniku Tanoviću na investiciji u omladinu i sport. Znamo da je načelnik veliki navijač Želje i da ga uvijek gledamo na tribinama, bilo da je snijeg, kiša ili lijepo vrijeme, gubimo, pobjeđujemo, uvijek je tu, daje podršku momcima, a evo sada i kao načelnik daje veliku podršku Klubu. Ova cifra od 300.000 KM jeste velika cifra, a želim naglasiti da za normalno funkcionisanje Klub, na minimalnom mjesečnom nivou potrebno je 330.000 KM. Koristim ovu priliku da pozovem i druge ustanove da podrže FK Željezničar, da podrže najveći klub u BiH, a po nekim pokazateljima posjećenosti i gledanosti jedan od tri najveća kluba na Balkanu. Ova investicija nije samo investicija u 11 igrača, nije samo investicija u 500 djece koja svakodnevno trenira i čeka svoju priliku da zaigra na najljepšem stadionu Grbavica, ovo je investicija u zajedništvo, investicija u jedinstvo, investicija u 12.000 aktivnih članova Kluba, u 500.000 simpatizera i fanova širom BiH i svijeta, investicija u fenomen zvani FK Željezničar, rekao je Oro Ibrišimović, v.d. predsjednik FK Željezničar.

POGLEDAJ GALERIJU