Predstavnici NFSBiH obišli su radove na implantaciji hibridne trave, a potom su se medijima obratili direktor FK Željezničar Mirsad Šiljak i ekspert za infrastrukturu Saveza Nihad Hodžić. 

U petak je počeo proces postavke hibridne trave na Stadionu Grbavica, a rok za izvođenje radova je osam dana. Projekat zajednički finansiraju FK Željezničar i UEFA putem NFSBiH, a vrijednost radova je 488.761 KM + PDV.

Na glavnom terenu danas je za predstavnike medija upriličena prezentacija rada specijalno patentirane mašine za hibrid, a potom su se obratili Mirsad Šiljak i Nihad Hodžić.

– FK Željezničar je svojim radom u proteklom periodu pokazao da je najozbiljiniji partner u BiH za NFSBiH i UEFA-u. UEFA i čelništvo NFSBiH su to prepoznali tako da sada za rezultat imamo odličnu saradnju, a to danas možete vidjeti i uživo na primjeru dodatnog poboljšanja glavnog travnjaka, odnosno implantiranja hibridne trave. Kada smo krenuli u ovaj projekat najavili smo da će ovaj teren biti u ravni sa najboljim svjetskim stadionima i nakon što radovi budu gotovi u subotu to će zaista biti tako. Jer već u nedjelju na sljedećoj našoj utakmici, ovdje u Sarajevu i Bosni i Hercegovini imat ćemo teren koji će biti istog kvaliteta kao npr. na stadionu Lužnjiki u Moskvi gdje se igralo finale Svjetskog prvenstva. Ovih osam dana na našem stadionu se radi 24 sata dnevno, jedino to neće bti slučaj sutra, zbog odigravanja utakmice sa Slobodom. Radnici kompanije SIS Pitches su shodno preporukama koje smo dobili, pokazali veliku dozu profesionalizma, kao i njihov zastupnik u BiH kompanija SportUnited. Za kraj još jednom se moram zahvaliti NFSBiH i UEFA-i na realizaciji ovako bitnih projekata na našem stadionu i veliko je zadovoljstvo što će naša fudbalska reprezentacija imati vrhunske uslove za igru baš na Stadionu Grbavica, kazao je Mirsad Šiljak, direktor FK Željezničar.

– Imate priliku vidjeti mašinu koja radi hibrid na glavnom terenu Stadiona Grbavica, a preduslov za to je bila totalna rekonstrukcija terena, što je i uređeno u periodu maj, juni. Sve ove aktivnosti krenule su poslije utakmice reprezentacije s Belgijom i svi znamo kakvi su komentari bili za kvalitet terena. Ovaj teren je rezultat aktivnosti menadžmenta FK Željezničar, na što se dodatno nadovezao Nogometni savez BiH. Predsjednik Begić je osigurao dodatnih milion eura, a ovaj stadion je izabran od stručne ekipe UEFA-e koja je birala koji stadion bi pored Bilinog Polja imala još jedan stadion za igranje, istakao je Nihad Hodžić, ekspert za infrastrukturu NFSBiH.

Podsjetimo, izvođač je respektabilna kompanija SIS Pitches iz Velike Britanije, jedna od najpoznatijih na svijetu, koja je između ostalog, slične radove izvodila na stadionima Newcastlea, Southamptona, Fulhama, Celtica, Olympiakosa, Fenerbahcea, na šest stadiona u Rusiji na kojima su se igrale utakmice Svjetskog prvenstva, među kojima je i Lužnjiki stadion u Moskvi na kojem se igralo finale.

Jučer je Stadion Grbavica posjetio i načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo. Općina Novo Sarajevo je još jednom podržala rekonstrukciju stadiona i ovaj put potpisan je ugovor za podršku infrstrukturnim projektima u vrijednosti od 200.000 KM, s tim da će taj novac biti uplaćen nakon što klub izvrši povrat neutrošenih sredstava iz 2017.godine u iznosu od 138.000 KM. Klub sredstva po ranijem ugovoru nije bio u mogućnosti utrošiti s obzirom da su uplaćena krajem decembra prošle godine, sa veoma kratkim rokom utroška, tj.do 31.12.2017. godine.

POGLEDAJ GALERIJU