U okviru revanš utakmice polufinala Kupa Bosne i Hercegovine Željezničar je poražen od Širokog Brijega rezultatom 0:3 i tako se oprostio od Kupa BiH.

Željo je utakmicu počeo u sastavu Kjosevski, S. Stevanovnić, Marković, Blagojević, Bogičević, Zakarić, Kerla, Zeba, Musa, Lendrić i Stevanovnić. Za goste iz Širokog Brijega od prve minute su nastupili Bilobrk, Pandža, Barišić, Zlomislić, Čabraja, Ćorluka, Menalo, Lončar, Bralić,  Kstanović i Marković.

Odmah na početku utakmice “hladan tuš” na Grbavici. Široki Brijeg je poveo golom Čabraje u 5. minuti. Zakarić je na lijevoj strani napravio grešku, što su iskoristili gosti i poveli već u ranoj fazi utakmice.

Zeba je u 10. minuti šutirao iz slobodnog udarca sa 20-ak metara, ali lopta odlazi preko gola.

Već u 12. minuti na semaforu je stajalo 0:2. Gosti su izveli korner nakon kojeg je najprisebniji bio Boris Pandža i pogodio za veliku prednost Širokog Brijega. S obzirom na rezultat iz prve utakmice, Želji su sada trebala četiri gola za prolaz u finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Ivan Lendrić je u 13. minuti imao dobru priliku. Nakon centaršuta sa desne strane šutirao je glavom, ali neprecizno. Lendrić je u 20. minuti ponovo bio u prilici nakon centaršuta Miroslava Stevanovića, ali je loptu poslao pored gola.

U 27. minuti utakmice dosuđen je prekršaj za Željezničar. Iz dobre situacije sa ivice šesnaesterca iskosa sa desne strane, Zeba je centrirao, ali bezopasno. U narednom napadu gosti su izveli brzu kontru, ali lopta na sreću Plavih odlazi pored desne stative golmana Kjosevskog.

Stevo Nikolić je u 28. minuti utakmice zamijenio Gorana Zakarića.

U 38. minuti sudija Zoran Grbić pokazao je prve žute kartone na utakmici, Bogičeviću kod domaćih i gostujućem igraču Borisu Pandži.

Blagojević je u 42. minuti snažno šutirao, ali neprecizno. Ne semaforu je ostalo 0:2.

Željezničar je u 44. minuti imao najbolju priliku u prvom poluvremenu. Za Plave je dosuđen jedanaesterac. Golman Bilobrk odbranio udarac kapitena Zebe.

Nakon starta nad Zlomislićem žuti karton je dobio Marković. Sudija Grbić je pokazao žuti karton i Zlomisliću.

U posljednjim trenucima prvog dijela, Željo je imao dobru šansu da smanji rezultat. Stevanović je oštro ubacio, ali bez promjene rezultata. Na odmor se otišli pri rezultatu 0:2 za goste iz Širokog Brijega.

u 54. minuti Željezničar je izveo brz kontranapad. Stevanović je sjajno proigrao Lendrića koji nije uspio da proigra Nikolića.

Široki je u 56. minuti povećao rezultat. Za 0:3 je pogodio Dejan Čabraja i tako i definitivno riješio pitanje drugog putnika u finale Kupa Bosne i Hercegovine.

Zebu je u 59. minuti zamijenio Samir Bekrić. Prethodno je žuti karton dobio Muhamed Musa. U 62. minuti umjesto Blagojevića na teren je ušao mladi Denis Žerić.

Umjesto Luke Menala, od 68. minute na terenu je Santos Lago Wagner.

Denis Žerić je nakon lijepe kombinacije sa Bekrićem šutirao sa 20-ak metara, ali Bilobrk je lagano uhvatio loptu. Već u narednom napadu centrirao je Miroslav Stevanović, ali bez opasnosti po gol gostiju.

U 72 minuti Zlomislića je zamijenio Kožul.

U 74. minuti Željezničar je promašio još jedan jedanaesterac. Ovoga puta Bilobrk je odbranio šut Samira Bekrića.

Ivan Lendrić je u 77. dobro šutirao, ali sjajni Bilobrk još jednom spašava gol Širokog Brijega. U 85. minuti Čabraju je zamijenio Baraban.

Do kraja utakmice rezultat se nije mijenjao. Željezničar se tako porazom na Grbavici oprostio od Kupa Bosne i Hercegovine, te će nastaviti trku za titulu prvaka Bosne i Hercegovine.

Željo narednu utakmicu igra u nedjelju, 30. aprila od 17 sati na Stadionu Tušanj u Tuzli. Protivnik Plavih je domaća Sloboda u okviru 6. kola Lige za prvaka BH Telecom Premijer lige BiH.

POGLEDAJ GALERIJU