Prije današnjeg planiranog polaska medijima se obratio šef struke Amar Osim koji je govorio o dosadašnjem dijelu priprema, prelaznom roku i trenutnom rosteru.

– Prilično smo zadovoljni. Otprilike smo uradili ono što smo zacrtali, bez obzira na teške uslove. Tereni su bili blatnjaviji nego što smo i mi mislili da će biti. Bitno je da smo odradili sve treninge, igrači su izdržali sve napore, koliko god to izgledalo floskulasto, nije bilo povreda i u drugi dio priprema ćemo ući u fulu, rekao je Amar Osim.

– Imali smo više odlazaka, nego dolazaka. Odlučili smo da neke stvare promijenimo. Imali smo velik roster, poprilično skup, i prilično neučinkovit, nefunkcionalan. Nemamo taj luksuz da imamo ekipu koja košta puno, a ne daje to što se od nje očekuje, i onda smo odlučili da se sa njima rastanemo na fin način, da oslobodimo prostor za kasnije, i da damo priliku igračima za koje smatramo da imaju kvalitet i potencijal da ostvare ono što Željo želi. Nećemo previše igrača ni dovoditi, prvo što je ovaj prelazni rok malo težak što se tiče izbora, i drugo što mislimo da kod nas ima igrača koji nisu dobijali puno prilike i koje smo po meni malo nepravedno zatvarali sa nekim igračima puno plaćenijima koji nisu donosili prevagu koja je zamišljena. To je ideja, a da vidjećemo šta će rezultat pokazati. Imamo u rosteru mlađe igrače, i koji ne zvuče tako sjajno na pravu, ali imaju kvalitet i njih ćemo pokušati ove polusezone afirmisati. 

– Kada bismo mi znali da nećemo imati problema onda ne bismo nikoga ni dovodili jer bi to značilo da ćemo našim omladincima dati šansu, što bi značilo i klubu i njima. A sa druge strane, često na tim pozicijama se dešavaju problemi, dolazi do povrede i kartona i može biti riskantno sa samo tri, četiri igrača na tim pozicijama. Kada bi čovjek bio prorok ili dobar kladioničar možda bi se neke stvari lakše riješile. Još uvijek se nismo potpuno odlučili po tom pitanju. Znamo samo da nećemo dovesti igrača koji nije kvalitetom specijalno bolji od ovoga što trenutno imamo. Nema potrebe našu djecu, bez obzira na to što je jedan od njih već napravio inostrani angažman, ova dvojica su tu, i šteta bi bila njima zatvarati mjesto i smanjivati minute zbog igrača koji nije specijalno bolji. Ako se ukaže prilika da dovedemo nekog baš boljeg igrača, možda ćemo ga angažovati, a do tada ćemo možda i preuzeti rizik i ostati samo na njima, jer šteta im je ne dati pravu priliku. 

– Dva igrača su mlađa, koja smo doveli da malo pojačamo na nekim pozicijama konkurenciju, jer nije ni postojala, a Zec je igrač koji je afirmisan i kojem će trebati malo vremena da se vrati u neku formu, ali svi znamo njegove kvalitete i ako bude na nivou na kojem smo navikli da ga gledamo mislim da će biti prilično ruke.

FK Željezničar će prema dosadašnjim informacijama sutra odletjeti za Tursku, a potvrdu leta očekujemo uskoro što će Klub putem svojim zvaničnih kanala i saopštiti.

Foto: Ines Lučić, fkzeljeznicar.ba