Željezničar će u okviru 18. kola BH Telecom Premijer lige BiH gostovati kod Sarajeva, a tim povodom održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili šef struke, Amar Osim i kapiten, Sulejman Krpić.

– Sigurno da bi bila komotnija situacija da smo na nuli jer bi mogli mirnije igrati. Sada nas poraz dovodi na minus šest, ali dobro. Slična situacija je bila i u prošlom derbiju kada bismo sa porazom došli na minus pet. Gora je sada situacija jer se bliži kraj prvenstva, nije sve definitivno gotovo, daleko od toga, ali dobro, sami smo sebe doveli u tu situaciju. Na nama je da se izvučemo kako god znamo i da budemo na optimalnom nivou na kojem smo bili ranije, čime bih ja bio zadovoljan na kraju utakmice. Protiv osvajača duple krune ne biti na dobrom izdanju ne bi bilo dobro za nas, rekao je Osim, te dodao:

– Pitajte njih valja li im neriješeno? Pitaj navijače valja li neriješeno. Mi svi osluškujemo kako navijači misle. Sa remijem nešto osvajaš, lakše je igrati, pitanje je da li valja neriješeno znajući kako si prošli derbi prošao i da čekaš tri mjeseca da se osvetiš. Valjalo bi neriješeno kod najboljeg domaćina koji kući nije izgubio ni bod.

– Snaga Sarajeva je u statistici. Imaju sedam osam utakmica kući i sve pobjede, a uz to su prvi na tabeli. Mi imamo snagu, mi smo do ovog kola bili prvi. Nismo loši, trebali smo dobiti Široki Brijeg, ali nismo. Tu smo čitavu sezonu, u vrhu smo. Prvi put je ovolika razlika nakon kiksa kući, ali nismo loši. Naša snaga je u kvalitetu naše ekipe isto kao što je snaga Sarajeva u kvalitetu njihove ekipe. Onaj ko bude na svom nivou pobijediće, ali znajući da to nije lako jer je derbi, ima raznih faktora koji mogu tome doprinijeti. Od navijača, od terena, do toga da igraš protiv dobrog protivnika. Mi smo njima i oni nama najteži protivnik i u toj situaciji ko se bude znao bolje ponašati, on će imati više šansi da izvuče pozitivan rezultat.

– Od prošlog do ovog derbija je prošlo deset kola i oni sa tim svim igračima koji su se vratili su osvojili jedan bod više od nas. Ne vidim da su se dramatično popravili u odnosu na ostale ekipe. Sa novim igračima su se patili u Bijeljini, izgubili u Tuzli, ali nisu kao lani.

– Rekao sam prije prvog derbija da nam je bitno dobro igrati. Bilo nam je bitno pokazati protiv najtežeg protivnika gdje smo. Sad smo mi već poslije 17. kola otprilike dobri, nismo loši, neloši smo tako da ne moramo sebi dokazivati da nismo loši. Bodove koje prospeš u derbiju nećeš lako vratiti jer do kraja ima 15 kola. Puno više bi značila pobjeda nego dobra igra jer znamo mi koliko možemo. 

Utakmica se igra u subotu od 16 sati. Prodaja ulaznica za naše navijače vrši se danas do 19 sati u Shopu FK Željezničar, a u subotu na istoj lokaciji od 10 sati. Glavni sudija 140. derbija je Haris Kaljanac, a pomoćnici su Amer Macić, Amir Kadić, Admir Šehović, Ermin Sivac.

AH2A9417

Foto: www.fkz.ba