U Plavom salonu na Stadionu Grbavica održana je konferencija za medije na kojoj su se obratili predsjednik Kluba, Nihad Selimović, te šef stručnog štaba, Amar Osim.

– Procjena je bila da ova ekipa prije ovih odlazaka nije bila u stanju da iznese sve zahtjeve, 15 bodova smo u zaostatku, procjena je bila da nije bila kvalitetna ekipa, te smo zbog toga napravili raskide ugovora. Ako ne možemo imati skupu i funkcionalnu ekipu onda možemo imati barem jeftiniju. Nije postojao sklad između naših očekivanja i onog što oni pružaju, rekao je Osim i dodao:

– Imamo ekipu kakvu imamo. Ta ekipa će se sigurno pojačati, sada imamo generalno mal broj igrača, 23 igrača od toga su tri golmana. Moraćemo dovesti par igrača da popravimo brojno stanje, a i u kvalitetu. Da li ćemo žuriti, ne znam, zna se da prelazni rok traje do 1. februara. Mnogi igrači koji su nam interesantni ganjaju nešto vani, pa se nadam da ćemo uspjeti dovesti kvalitetne igrače. Lijepo bi to bilo kompletirati, ali ne želimo praviti greške. Nećemo skinuti pet-šest igrača i dovesti pet-šest novih igrača koji nam neće donijeti ništa specijalno. 

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

– Bogićević ima ugovor i produžićemo mu ugovor jer on nema malo godina. Smatramo da praksu prelakog otpisivanja igrača koji su se dokazali u ovom klubu, treba usporiti da ne kažem prekinuti. Imamo tu igrače koji su nam bitni i čije kvalitete moramo iskoristit. To je osnovni razlog što će Bogićević nastaviti saradnju. Procjena je da on može dati. I Stanića ćemo također vratiti, procjena je da nam može pomoći, to je sasvim normalno razmišljanje.

– Smatramo da treba dovesti igrače koji nam kvalitetom i mentalitetom mogu pomoći. Ne bih želio govoriti o pozicijama jer bih sebe mogao dovesti u neprijatnu situaciju na početku. 2009. smo bili u situaciji da smo mogli sve nabiti nogom i to su igrači znali. Sad je drugačija situacija, igrači imaju ugovore. Trebamo se pojačati, tabela nam pokazuje sve. Tu smo jer smo slabi. Ne možemo izgubiti pet utakmica ako nisi slab. Može te sudija malo zeznuti, pričamo o Želji, klubu koji ima tradiciju, klubu koji ima sve preduslove, ali ne možemo izgubiti pet utakmica. Očigledno je da smo slabi. Nije Zvijezda 09 izgubila pet utakmica, nije GOŠK, treba se potruditi da izgubiš pet utakmica. To znači da smo slabi. Sramota je misliti da smo dobri kad smo slabi. Rezultat pokazuje da smo slabi. Slabo trčimo, slabo borimo, slabo razmišljamo. Da smo nešto od toga ispoštovali, ne bismo bili na tabeli.

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba

– Bolji su igrači igrali prije desetak godina, neke druge stvari su bolje sada. Bolji su tereni, bolje je suđenje i to sve čini kvalitetnijim fudbal. To je dobrim dijelom kompenziralo odlaske boljih igrača u inostranstvo. Pojavili su se klubovi koji mogu platiti nešto. Naša je, kakva je takva je, naša je liga. Imaš 11 protivnika, svaki ima svoje kvalitete, svoje ljude u Upravama, oko klubova, imaju navijače, naša je liga, kakva god da je. Osim je i dalje jasno govorio da je ekipa slaba, te da nije bila loša samo u jednom segmentu nego u mnogim ostalim stvarima.

– Ekipa mi je slaba čim je izgubila pet puta, nije loša samo zbog jedne stvari već jedna stvar vuče drugu. Mi bismo voljeli da naš dolazak predstavi šok terapiju. Mislimo da mnogo stvari kada je ovaj dio u igri nije štimalo. Dugo se to nije odražavalo na rezultate. Dugo neki loši potezi koji su povlačeni, koji su se povlačili nisu bili kažnjavani i nisu dovodili do toga da su rezultati loši. Ne kažem da je ovo normalno stanje, ali u jednom kratkom periodu sve stvari su došle na naplatu. Izgubili smo od nekih protivnika od kojih ne bismo trebali gubiti, dešavale su se stvari koje se ne bi smjele dešavati u našem klubu. Sve se skupilo i došlo na naplatu. Sve je ispalo ružno kad gledaš iz vana. Bila je katastrofa. Ekipa nije samo u jednom segmentu bila loša već u mnogo stvari.

– Osvrnuo bih se na to da mi imamo premalo igrača koji su duže vrijeme u klubu i koji mogu te vrijednosti prenositi na ostale u klubu. Ja sam prije šest godina bio u klubu i nijednog igrača nema koji je bio kad sam ja bio u klubu osim Bogićevića, te Stanića koji nije naš igrač. Kako se bilo kakav niz može nastaviti kada mijenjate igrače i olako se rješavate igrače koji su tu neko vrijeme i koji iako nisu kvalitetom na nivou, ali imaju drugih vrijednosti, kazao je Amar Osim.

(Sport1.ba)

Foto: Damir Hajdarbašić, fkzeljeznicar.ba