Mjesec borbe protiv karcinoma dojke obilježava se u mjesecu oktobru širom svijetu, a na poziv Udruženja Renesansa iz Sarajeva, FK Željezničar se uključio u obilježavanje Ružičastog oktobra.

FK Željezničar u sklopu društveno-odgovornog poslovanja rado se uključio u obilježavanje Mjeseca borbe protiv karcinoma dojke. Simbol podrške Ružičastom oktobru su ružičaste vrpce koje predstavnici Željezničara nose na svim medijskim nastupima, a Klub je u saradnji sa Udruženjem Renesansa postavio baner na istočnoj tribini koji se odnosi na pomenutu borbu.

U početku je asimptomatski i najčešće se otkrije slučajno napipavanjem kvržice u tkivu dojke. Otprilike 50% slučajeva raka dojke napreduje u metastatsku bolest, što znači da se stanice raka putem krvotoka prošire u susjedne organe, najčešće limfne čvorove, pluća, jetru, kosti i mozak. U takvom uznapredovalom stadiju bolesti javljaju se i opći simptomi kao što su slabost, mučnina, glavobolja, gubitak apetita, bezvoljnost, naticanje u području pazuha, stalna bol u kostima, žeđ, učestalo mokrenje, umor, razdražljivost.

Najbitniju ulogu u ranom otkrivanju bolesti imaju same žene. Redovitim pregledima (samopregledom, mamografijom, te ultrazvučnim pregledima) ova bolest se može otkriti ranom stadiju što znači i veće šanse za ozdravljenje. Nakon otkrivanja sumnjivih kvržica svakako se treba posavjetovati sa liječnikom i utvrditi radi li se uistinu o tumoru i dogovoriti daljnji tijek liječenja. Ultrazvučni, mamografski i pregledi dojki MRI metodom se mogu obaviti na Klinici za radiologiju Univerzitetsko-kliničkog centra u Sarajevu, ali i u brojnim drugim ustanovama kao što su domovi zdravlja, privatnim zdravstvenim ustanovama.

Za utakmicu više! Za život!

POGLEDAJ GALERIJU