U Plavom salonu Stadiona Grbavica održana je konferencija za medije na kojoj je zvanično predstavljen novi direktor Omladinske škole, nekadašnji fudbaler Plavih, Edin Ćurić. Pored Ćurića, medijima su se obratili predsjednik Kluba, Edis Kovačević, i direktorica, Amira Uzunović.

– Sretan sam i ponosan što sam dio novog projekta FK Željezničar i što ću naredni period biti direktor Omladinske škole. U Želji sam proveo najuspješnije dane u igračkoj karijeri, raditi u klubu sa tako dugom i bogatom tradicijom je istovremeno velika čast, izazov, ali i odgovornost. Nadam se da ćemo pod vodstvom mladih ljudi iz Uprave, te uz zajednički rad sa ljudima iz prve ekipe, a sve nakon dolaska novog investitora, uspjeti ostvariti naše ambicije. Svi koji učestvuju u tom procesu moraju dati maksimalan angažman uz maksimalnu sportsku atmosferu. Hvala na ukazanom povjerenju, kazao je Edin Ćurić i dodao:

– Upoznat sam sa zbivanjima u našem fudbalu, pratim naše prvenstvo, vani imamo sve te kanale, možemo da pratimo sve utakmice i zbivanja, znam da je klub u teškoj situaciji sada, ali isto tako nakon razgovora sa Upravom kluba sam došao do saznanja da se pravi ozbiljan projekat, dugogodišnji i da ćemo da radimo na duže staze. To je izazov za mene da prihvatim ovu ponudu. Klub je transparentan konkurs za trenerska mjesta, ja nisam toliko kompetentan da znam ko je kako radio u prethodnom periodu, ali ćemo zajedno probati da napravimo neke prve korake, da bi se došlo do cilja, moraju postojati metodički koraci. Šta možemo da popravimo da bi poboljšali rad omladinskog pogona, to treba prvo da gledamo, a kada steknemo neke druge uslove onda ćemo unaprijediti naše korake.

– Poznato je da omladinska škola duži period ne djeluje na način na koji to odgovara ambicijama i renomeu našem kluba. Trenutni sastav kluba je posvećen unaprijeđenu kluba u svim segmentima, da li je to prvi tim, da li je to administracija ili omladinski pogon. Želimo da uvedemo najnaprednije svjetske standarde u svakom segmentu kluba, pa tako i u omladinskom pogonu. Sve ovo radimo u skladu sa našom strategijom i u tom smislu smo u prethodna dva mjeseca smo imali intervjue sa kandidatima za mjesto šefa Omladinske škole. Danas predstavljamo Edina Ćurića, član naše zlatne generacije koja je igrala polufinale Kupa UEFA, čovjek sa internacionalnom igračkom i karijerom i čovjek sa iskustvom u omladinskim kategorijama. Kao direktni proizvod njegovog rada je Frenkie de Jong. Od njega očekujemo da izvrši restruktuiranje omladinskog pogona, smatramo da smo u njemu dobili idealan spoj Željinog DNK i višenaprednog shvatanja koje on ima u radu sa mladim fudbalerima u Nizozemskoj koja je lider u ovom polju. Očekujemo podršku Općine Novo Sarajevo i to konkretnu pomoć za rad omladinskog pogona, očekujemo da ćemo zaključiti sporazum o cjelokupnom finansiranju od strane Općine jer je naš omladinski pogon proglašen projektom od strateškog značaja za Općinu. To je standard u svijetu fudbala da lokalne zajednice brinu o djeci jer smo mi ovdje upravo radi te djece, rekao je predsjednik Plavih Edis Kovačević.

Edin Ćurić je rođen 22. augusta 1962. godine u Sarajevu. Prošao je sve omladinske selekcije Željezničara, a za prvi tim debitovao je u sezoni 1980/1981. Sjajni veznjak je za Želju ukupno odigrao 215 zvaničnih utakmica na kojima je postigao 45 golova. Još je u igračkoj karijeri nosio dresove španskog Las Palmasa i portugalskog Portimonensea. Debitovao je i za reprezentaciju Jugoslavije. Nakon završene UEFA edukacija i dobijanja Pro licence, Ćurić je 2006. godine počeo raditi kao trener i šef omladinskih pogona u nekoliko holandskih ekipa.

POGLEDAJ GALERIJU