U Beogradu je 26. januara zvanično lansirana druga generacija projekta “Stvaramo životne šampione”, čije je pilotiranje započelo još 2018. godine. Događaj, otvoren konferencijom za štampu, podržan je od strane Ministarstva prosvjete Republike Srbije, iz koje dolazi i koordinator projekta – Razvojni centar za mlade, a svojim prisustvom uveličali su ga i Njegova ekselencija, ambasador Republike Turske i predstavnici diplomatskog kora iz uključenih zemalja.

U nastavku, predstavnici konzorcijuma iz Srbije, Makedonije, Bugarske, Bosne i Hercegovine, Turske, Portugala i Grčke, te sportskog, omladinskog, obrazovnog i istraživačkog sektora, održali su inicijalni sastanak u želji da zajednički definišu precizno naredne korake u procesu.

U predstojećem periodu, istraživački tim ispitaće trenutnu ulogu i položaj trenera u sportskom polju, fokusirajući se na percepciju njih samih kao edukatora i pedagoga, nakon čega će predstavnici akademske zajednice pristupiti izradi programa za dalje uvođenje neformalnog obrazovanja u sportske aktivnosti kroz aktivnosti koje bi sprovodili treneri, a sve u cilju učenja kroz igru i sport.

Prisutni članovi konzorcijuma zajednički su konstatovali da je sport snažan instrument za širenje pozitivnih vrijednosti i prenošenje važnih društvenih poruka, te da su aktivnosti predviđene za nastavak, poput lokalnih treninga i zajedničkih kampova prilika ne samo da djeca uče, već i da se povezuju i sklapaju cjeloživotna prijateljstva, ujedno uviđajući značaj razumijevanja, tolerancije i solidarnosti kao bitnih društvenih vrijednosti koje se promovišu kroz koncept. Koordinatorka projekta upoznala je prisutne sa rezultatima prethodne pilot aktivnosti, sa ponosom ističući da je kroz koncept već prošlo preko 700 mališana, 100 trenera i 200 roditelja, uz intenciju da se ti brojevi u godinama pred nama uvećavaju i sa napomenom da su sve aktivnosti za učesnike istih bile besplatne.

Poruka konzorcijuma je da je uloga sporta prije svega da stvara vrhunske ljude – životne šampione, a tek potom sportske lidere, i da tako treba pristupiti i realizaciji projekta. Učesnici projekta vide ga i kao priliku za unaprjeđenje odnosa među zemljama koje predstavljaju, polazeći od toga da je sport uvijek bio snažna vezivna nit.

Razvojni centar za mlade kao koordinator, te fudbalski klubovi Grafičar iz Srbije, Gorica iz Hrvatske, Antalijaspor iz Turske, Ludogorec iz Bugarske, Sloga Doboj i Željezničar iz Bosne i Hercegovine, sportski centar GCP iz Portugala, Institut za filozofiju i društvenu teoriju, te fakulteti za sport univerziteta u Ankari i Skoplju, ali i Ujedinjena društva Balkana iz Soluna, Sindikalno edukativni centar iz Banjaluke i Sindikalni centar za edukaciju i trening Skoplja kao predstavnici civilnog društva, potpomognuti ekspertima iz oblasti sporta, pedagogije, psihologije, ljudskih prava i omladinskog rada, naredne dvije godine realizovaće svoje aktivnosti uz podršku Evropske unije kroz program ERASMUS+ u oblasti sporta.

Predstavnik FK Željezničar bio je Sanjin Mešić, trener juniora Plavih.

Dodatni impuls je podrška koja je stigla od UEFA fondacije za decu kako bi se navedeni model rada pilotirao i na kampovima DEKI5 proslavljenog Dejana Stankovića, te Akademiji Pandev uvaženog Gorana Pandeva.

viber slika 2023 01 31 11 12 38 674

Foto: