Predstavnici FK Željezničar, Selen Balić član Upravnog odbora, te Amira Bajrović marketing menadžer Kluba, posjetili su Ambasadu Velike Britanije i iznijeli “Program prevencije i sprečavanja nedoličnog ponašanja na nogometnim terenima”. Domaćin našim predstavnicima bio Matthew Field, ambasador Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Budući da je Velika Britanija jedna od prvih zemalja koja se veoma uspješno suprotstavila huliganizmu, interesantno je bilo čuti iskustva jedne renomirane zemlje koja je i nogometna velesila na globalnoj razini. Pravac djelovanja FK Željeznicar, naišao je na podrsku ambasadora Fielda koji je tom prilikom potvrdio dosljednost u prevenciji i sprečavanju huliganizma na stadionima, ponudivši konkretnu pomoć kroz iskustva Velike Britanije u tom djelovanju.

Dogovorena je podrška britanske ambasade kroz djelovanje prema najmlađim sportskim naraštajima. Njegova ekselencija Matthew Field ponudio je određene administrativne primjere koji su u Velikoj Britaniji dali rezultate. Istakao je naročitu vaznost takvog djelovanja upravo u omladinskim školama.

Član UO FK Željezničar, Selen Balić izvjestio je da Željo namjerava organizovati i određena takmičenja najmlađih kategorija, u narednih godinu dana, čiji će cil biti upravo akcentiranje sprječavanja pojava huliganizma. Ta bi takmičenja bila i svojevrsna najava obilježavanja 100 godina postojanja FK Željezničar koji je klub sa ogromnom tradicijom, ali snažno okrenut budućnosti i kreiranju optimalnog sportskog ambijenta za stasavanje mladih sportista.