Skupština FK Željezničar dobila je novog predsjednika, a riječ je o Edinu Cernici s kojim smo razgovarali o prvim impresijama i planovima u narednom periodu.

Cernica za početak ističe zahvalnost svim delegatima na imenovanju i podršci koju su mu pružili.

– Velika je čast, ali i još veća obaveza biti predsjednik Skupštine FK Željezničar, najvećeg i najtrofejnijeg bh. kluba, kazao je Cernica u uvodu, a potom govorio o prvim koracima.

– Ono što ću se kao predsjednik Skupštine truditi da učinim jeste da Skupština preuzme ulogu koja joj i pripada prema našem Statutu, a to je najveći organ upravljanja u Klubu. Organ koji vodi politiku i donosti strategiju i daje zadatke Upravnom odboru i drugim izvršnim i nadzornim organima Kluba.

– U narednom periodu sa kolegom Sijerčićem obavit ću pojedinačne razgovore sa svim članovima Skupštine kako bismo vidjeli gdje i u kojem segmentu svako od njih može pomoći. Za one koji do sada nisu bili aktivni ili koji trenutno ne mogu operativno pomoći Klubu, tražit ćemo zamjenske članove.

Novi predsjednik Skupštine smatra da je to uz entuzijazam koji ima moguće postići vrlo brzo.

– Tu promjenu možemo postići našom aktivnijom ulogom, češćim sjednicama te formiranjem stalnih radnih grupa i odbora po najvažnijim aspektima za fukncionisanje Kluba, a to je prvenstveno infrastruktura, administracija, sportski segment, prvi tim te naša Omladinska škola. U te odbore bi, pored članova Skupštine ili Kluba, imenovali i najstručnije ljude koje trenutno imamo po tim oblastima, naše legende, prijatelje, sponzore i slično, kazao je Cernica i nastavio:

– Naš Klub mora početi okupljati ljude i prestati sa podjelama bilo koje vrste, jer smo u periodu od rata pa do sada, na neki način potrošili veliki broj kvalitetnih ljude i velikih Željovaca kojih sada nema u i oko Želje, posebno u ovom, kao rijetko do sada teškom periodu u kojem se nalazimo.

Skupština će pokušati unaprijediti transparentnost i informisanje navijača o svim aktivnostima.

– Transparentnost u našem radu i našim aktivnostima tj. javnost rada jeste nešto što se podrazumijeva jer smo mi prvenstveno udruženje građana s jasnim ciljem i željenim rezultatom, i svi naši članovi trebaju biti informisani o stanju i bitnim dešavanjima u Klubu, a to je nešto što je propisano i u našem Statutu.

Predsjednika Cernicu smo pitali o eventualnim promjena Statuta o kojima se govorilo još početkom godine.

– Prioritet u radu bit će donošenje izmjena i dopuna našeg Statuta da bi se omogućio ulazak strateškog partnera, tj. investitora jer je to naša neminovnost i Klub se mora prilagođavati novim svjetskim i evropskim fudbalskim trendovima, uz našu obavezu da zaštitimo našu imovinu i stogodišnju tradiciju.

Također, jedna od prioritetnih aktivnosti bit će i detaljna revizija Kluba.

– Potrebno je uraditi detaljnu reviziju rada Kluba, po mogućnosti putem najbolje međunarodne revizorske kuće za period od zadnjih deset godina iz razloga da bi i mi i naš potencijalni partner imali jasnu sliku o stanju Kluba, istakao je Cernica, a potom govorio o Omladinskoj školi.

– Posebnu pažnju želim posvetiti našoj Omladinskoj školi u smislu da se našoj djeci naprave adekvatni uslovi za treniranje, da se vrši kvalitetna i pozitivna selekcija djece i da našu djecu treniraju najbolji treneri.

Za kraj je Cernica govorio infrastrukturnim projektima za koje smatra da su prioritetni.

– Učinit ćemo sve da što prije u funkciju stavimo sve poslovne prostore na sjeveru i istoku stadiona jer mislim da prihodi od toga mogu da bitno utiču na tekuće poslovanje Kluba, ali i da, u mjeri koliko nam to budu mogućnosti dozvoljavale, nastavimo s daljnom modernizacijom stadiona, kazao je Edin Cernica, novi predsjednik Skupštine FK Željezničar.

Podsjetimo, u subotu je održana sjednica Skupštine na kojoj su delegati na novog predsjednika i potpredsjednika Skupštine imenovali Edina Cernicu i Nedima Sijeričića, te je je usvojena izmjena Poslovnika o radu Skupštine po kojoj će se sjednice u budućem periodu moći održavati putem interneta.