FK Željezničar će u drugom pretkolu Evropske lige odmjeriti snage sa prošlogodišnjim učesnikom grupne faze ovog takmičenja, kiparskim Apollonom. Prva utakmica se igra na Grbavici u četvrtak u 20:30 sati.

Nakon što su Plavi eliminisali Narvu Trans, u drugom pretkolu će igrati sa Apollon Limassolom koji je u prvom pretkolu bio bolji od Stumbrasa sa ukupnih 2:1. Prvi susret se igra u četvrtak, 26. jula na Grbavici u 20:30 sati, dok je revanš 2. augusta u Nikoziji. U prodaju će biti pušteno 11.245 ulaznica po cijenama: Jug – 5 KM, Sjever – 15 KM, Istok – 15 KM, Zapad – 25 KM.

Apollon je osnovan 1954. godine, a osvojio je tri titule prvaka Kipra i devet Kupova. U prošloj sezoni Apollon je prvenstvo završio na drugom mjestu sa dva boda zaostatka u odnosu na prvoplasirani Apoel, a igrali su grupnu fazu Evropske lige. U kvalifikacijama su eliminisali redom rumunsku Zariju, škotski Aberdeen i danski Midtjylland. U grupi sa Evertonom, Atalantom i Lyonom su završili na četvrtom mjestu sa tri boda. Zanimljivo je da je naš trener Slobodan Krčmarević tokom svoje karijere bio igrač i trener kiparskog kluba.

Prema portalu transfermarkt ekipa Apollona vrijedi 17 miliona Eura, a ekipu sa klupe predvodi 41-godišnji stručnjak, Sofronis Avgousti.

Domaće utakmice igraju u Limassolu na stadionu Tsirion, dok je u evropskim takmičenjima domaći teren u Nikoziji na stadionu GSP kapaciteta 22.000 sjedećih mjesta.