Iz rubrike “Da li ste znali” danas se prisjećamo svih osam utakmica Željezničara protiv engleskih klubova.

Kako se često ističe, Engleska je kolijevka fudbala, a više od 100 godina fudbal u Engleskoj je jedan od najpopularnijih i najgledanijih u svijetu. Željezničar je osam puta igrao protiv engleskih ekipa, a krenut ćemo hronološkim redom.

Željo je 15. aprila 1970. godine u okviru prijateljske utakmice dočekao Wolverhampton koji je slavio sa 1:0. Wolves je tu sezonu završio na 13. mjestu u najjačem engleskom takmičenju, a interesantno je da su se ova dva tima mogla susresti dvije godine poslije u Kupu UEFA. Plavi s Grbavice su igrali 1/4 finale protiv Ferencvaroša, dok je Wolverhampton odmjerio snage s Juventusom. Naš tim je eliminisan nakon izvođenja penala, dok su Vukovi izbacili Juventus, a potom u polufinalu i Ferencvaroš.

Željezničar je naredna dva susreta protiv engleskih ekipa odigrao u septembru 1972. godine protiv slavnog Derby Countya. Bio je to dvomeč u okviru prvog kola Lige prvaka, jer su prethodno Željezničar i Derby bili prvaci svojih država. Na The Baseball Groundu 13. septembra 1972. godine naš tim poražen je sa 2:0, dok je u revanšu 27. septembra na Koševu bilo 2:1 za Derby, a jedini gol za Plave postigao je Edin Sprečo.

U okviru obilježavanja 55 godina postojanja Kluba, Plavi su na Grbavici 15. augusta 1976. godine ugostili slavni Arsenal, treći najtrofejniji engleski klub. U lijepoj atmosferi u Dolini ćupova Željo i Arsenal odigrali su 1:1. Za goste je pogodio MacDonald, dok je za naš tim strijelac bio Džemal Šerbo.

U oktobru 1978. godine Željezničar odlazi u Englesku odigrati dvije prijateljske utakmice. Nakon utakmice iz 1972. godine održavani su dobri odnosi s Derby Countyem, te je 23. oktobra 1978. godine Željezničar bio gost tadašnjeg engleskog prvoligaša. Ovnovi su slavili sa 3:2. Dan poslije, 24. oktobra 1978. godine Plavi su u Stockportu poraženi od Stockport Countya sa 3:1.

Dva vjerovatno najpoznatija duela Plavih protiv Engleza odigrala su se 2002. godine u okviru trećeg pretkola kvalifikacija za Ligu prvaka. Željezničar je za protivnika dobio Newcastle koji je sezonu prije završio na četvrtom mjestu Premijer lige. Euforija je bila ogromna, a prva utakmica odigrana je 14. augusta na Koševu pred 38.000 gledalaca. Svrake su pobijedile sa 1:0, gol je postigao Kieron Dyer. Revanš se odigrao 28. augusta na St. James Parku, a golovima Dyera, LuaLuae, Hugo Viane i Shearera Newcastle slavio je sa 4:0. Newcastle je potom u prvoj rundi grupne faze završio drugi u grupi sa Juventusom, kijevskim Dynamom i Feyenoordom, a u okviru druge runde grupne faze završili su kao treći, iza Barcelone i Intera.

Haris Alihodžić u duelu sa Alanom Shearerom