Na današnji dan prije 32 godine, rođen je kapiten i najbolji strijelac reprezentacije Bosne i Hercegovine svih vremena, fudbaler Rome, te bivši napadač Željezničara, Edin Džeko.

Edin Džeko je rođen 17. marta 1986. godine u Sarajevu. Prošao je sve selekcije naše Omladinske škole, a za prvi tim je debitovao 3. augusta 2003. godine na utakmici Žepče – Željezničar 2:1. Za Želju je odigrao 40 utakmica te postigao pet golova.

U karijeri je do sada postigao više od 300 golova, a jedini je fudbaler u historiji fudbala koji je postigao minimalno 50 golova u tri od pet najjačih evropskih liga (Premiership, Bundesliga i Serie A).

Napadač italijanske Rome nije zaboravio gdje je sve počelo, a kroz podršku mnogim projektima u posljednjih nekoliko godina je to dokazao.

– Za Željezničar sam debitovao u Žepču. Mislim da je rezultat bio 2:1 za Žepče. Trener Amar Osim priliku za igru dao mi je u 80. minuti. Sjećam se da mi je rekao: ”Uđi, zabij dva gola i izađi”. Nikad neću zaboraviti to vrijeme i osjećaj. Neopisivo je bilo nositi dres voljenog kluba. Prvi gol sam postigao u pobjedi protiv Modriče, bilo je 4:1 za Želju, a gol koji sam dao vjerovatno je jedan od najdražih koje sam dao u karijeri, kazao je Džeko za jedan od magazina našeg Kluba.

FK Željezničar čestita 32. rođendan Edinu Džeki!

POGLEDAJ GALERIJU