Željezničar će u subotu u okviru prijateljske utakmice odmjeriti snage sa ekipom Osijeka. Utakmica na Gradskom vrtu Plavih sa trećeplasiranom ekipom hrvatskog prvenstva počinje od 15 sati.

Reprezentativnu pauzu Željo će iskoristiti da odigra prijateljski susret sa NK Osijek. Utakmica koja će sigurno poslužiti šefu struke Slavki Petroviću da dodatno uigra ekipu, ali i da vidi kvalitet ekipe u međunarodnim okvirima s obzirom na to da Osijek ove sezone bilježi sjajne rezultate u MAXTV Prvoj ligi. Trenutno su treći na tabeli sa 47 osvojenih bodova iz 25 utakmica i ako ovako nastave uzet će učešće u kvalifikacijama za Evropsku ligu.

U redovima Osječana sezonu iz snova ima napadač Muzafer Ejupi koji je prvi strijelac prvenstva sa 12 postignutih golova. Ipak, Ejupija nećemo gledati protiv Želje zbog obaveza sa reprezentacijom Makedonije. Na golu Osijeka je standardan Zvonimir Mikulić. Bekovske pozicije će vjerovatno zauzeti Borna Barišić i Nikola Mataš. Na poziciji centralnog defanzivca konkurisat će Mateo Barač, Mile Škorić, Andrej Lukić. U središnjem veznom redu najstandardniji su Aljoša Vojnović, Josip Knežević i Benedikt Mioc, dok će priliku tražiti i Karlo Lučić i Zoran Lesjak koga se sjećamo iz duela Plavih sa Mariborom. Na krilnim pozicijama djeluju Gabrijel Boban i Dmytro Lopa. Napad je rezervisan sa pomenutog Ejupija, ali kako neće igrati, na njegovo mjestu bi mogao zaigrati Antonio Perošević. Ekipu sa klupe predvodi četrdesetdvogodišnji Zoran Zekić.

NK Osijek je osnovan 1947. godine. Te godine spojena su fiskulturna društva Slavonija i Bratstvo, te je novo društvo nazvano Proleter. Klub je svoje današnje ime dobio 1967. godine, a pet godina ranije klub je počeo igrati na Gradskom vrtu. Vjerojatno najbolju sezonu u povijesti bijelo-plavi su odigrali 1994/95. Tada je osvojeno treće mjesto, sa samo šest bodova zaostatka za prvakom Hajdukom. 1998. godine Osijek je osvojio prvi trofej Kupa Hrvatske slavivši u finalu protiv Cibalije 2:1. Prošle godine, nakon teške situacije i predstečajnog stanja, NK Osijek je dobio privatne vlasnike. Većinu dionica kluba su otkupili mađarski investitor Lorinc Meszaros i Osječanin Ivan Meštrović, te su za jako kratko vrijeme napravili izuzetan pomak. Najvjerniji navijači, Kohorta, su smješteni na istočnoj tribini.

Baš kao i naš Željezničar, i Osijek je poznat po jako dobroj školi fudbala, te stvaranju reprezentativnih fudbalera. Vrijedi istaći imena Gorana Vlaovića, Davora Šukera, Danijela Pranjića, Danijela Ljuboje, sadašnjeg trenera Metalleghea, Mate Neretljaka, bivšeg trenera Širokog Brijega i Viteza, Branka Karačića, a dobar trag u klubu je ostavio i nekadašnji kapiten našeg najvećeg rivala Sarajeva, Almir Turković.

Naša ekipa putuje u četvrtak u Osijek, a povratak je zakazan nakon utakmice. Slavko Petrović neće moći računati na Miroslava Stevanovića, Muhammeda Musu i Kemala Osmankovića koji su pozvani za A reprezentaciju BiH, A selekciju Nigerije i U-21 selekciju BiH.

Željezničar i Osijek su se u svim takmičenjima sastali 39 puta. Željo je slavio 17 puta, Osječani su bili bolji na 12 utakmica, dok je neriješeno bilo deset puta. Posljednju utakmicu su ova dva rivala odigrala 16.06.1991. godine na Grbavici. Nakon 90 minuta bilo je 1:1 (Slišković – Janković), a tadašnjim pravilima i u prvenstvenim utakmicama pobjednika su odlučivali penali, a Željo je slavio sa 3:2.

Podsjetimo, projekat izgradnje istočne tribine kroz kupovinu desetogodišnje ulaznice je podržao vijećnik Grada Osijeka, Mladen Mikolčević, a desetogodišnju ulaznicu će koristiti građani Osijeka.

Utakmica između Osijeka i Želje je na rasporedu u subotu od 15 sati.