Željezničar se bez problema plasirao u narednu fazu kupa tako da nas do kraja jesenjeg dijela sezone očekuju još samo prvenstveni okršaji. Prvi od pet preostalih protivnika je Široki Brijeg, s kojim će naš tim odmjeriti snage na Pecari.

Dueli ova dva kluba se uvijek smatraju najzanimljivijom utakmicom kola. U prošlosti su se kroz prvenstvene susrete ovih klubova obično donosile odluke o poretku u samom vrhu tabele, no okolnosti su u ovoj sezoni okolnosti malo drugačije. Naš tim se poslije lošeg početka sezone donekle vratio u trku za vrh tabele i trenutno se nalazimo u nizu od deset utakmica bez poraza. Gostovanje u Širokom Brijegu će biti veliki izazov, ali se svi nadamo da ćemo i nakon ovog kola biti zadovoljni postignutim. Određena prednost bi moglo biti i to što u ovu utakmicu ulazimo potpuno odmorni, s obzirom na to da smo revanš utakmicu osmine finala Kupa BiH odigrali odigrali s velikim brojem igrača koji nisu redovni članovi početne postave, uključujući i određeni broj omladinaca koji su opravdali ukazano povjerenje.

S druge strane, Široki Brijeg nikako ne uspijeva da pronađe konstantnost u novoj sezoni. Nakon trinaest odigranih kola imaju samo šesnaest bodova. To je dovoljno tek za osmo mjesto što nikako ne može zadovoljiti ambicije ovog kluba u kojem se ne očekuje ništa manje od plasmana u evropska takmičenja. Sada je iznenada cilj postao plasman u Ligu za prvaka jer je ekipa do sada zabilježila samo četiri pobjede, isto toliko remija i čak pet poraza. U odnosu na naš tim imaju šest bodova manje, a u odnosu na vodeći Zrinjski čak četrnaest. Utakmica protiv Željezničara im je veoma važna upravo radi hvatanja priključka za vodećom šestorkom. Tokom sedmice su odigrali i veoma tešku kup utakmicu sa Slobodom u kojoj su nakon mnogo napora nadoknadili zaostatak iz Tuzle te su se, kao i mi, plasirali u četvrtinu finala. Igrao je prvi tim, tako da ih je to sigurno iscrpilo, ali su i zbog pobjede vjerovatno stekli određeni polet. U svakom slučaju, možemo očekivati zanimljiv susret.

Protivnički tim je prilično poznat našim navijačima. Široki Brijeg tradicionalno ne mijenja tim u nekoj izraženijoj mjeri. Na golu je standardan Antonio Soldo, odbrambeni stubovi su bivši reprezentativac Boris Pandža i neko od dvojca Slavko Brekalo – Slavko Bralić. Desni bočni je Dino Ćorić, dok je na suprotnoj strani Stipo Marković. Ivan Sesar, još jedan bivši reprezentativac naše zemlje, i mladi Stjepan Lončar čine osnovu veznog reda. Ivan Baraban igra na desnoj strani, lijevo je Luka Menalo, a iza najisturenijeg Ivana Krstanovića je iskusni Wagner. Osim ovih igrača, priliku za igru često imaju još Ivan Crnov, Zoran Plazonoć, Jure Ivanković i Stefan Barić. Tim s klupe vodi već treći trener u ovoj sezoni. Slavena Musu je nakon evropskih utakmica zamijenio Branko Karačić, a utakmica protiv našeg tima će biti ukupno peta na klupi za Denisa Ćorića kojem je za sada ukazano povjerenje. Kada se pogleda sastav, dosadašnji učinak zaista djeluje skromno pa je veoma važno ovu utakmicu shvatiti kao i duel s ekipama iz vrha Premijer lige.

Ova utakmica je izuzetno važna za oba tima. Slavko Petrović će na raspolaganju imati sve igrače jer nemamo suspendovanih ili povrijeđenih članova tima. Kao što je već spomenuto, veliki broj prvotimaca je bio pošteđen kup utakmice u Goraždu, ali će sada ponovo igrati. Navijači priželjkuju tri boda i nastavak niza. Ipak, to neće biti nimalo jednostavno. Tradicija međusobnih utakmica ova dva kluba ukazuje na to da na Pecari rijetko osvajamo bodove. U sedamnaest prvenstvenih gostovanja na tom stadionu smo samo jednom pobijedili (sezona 2009/2010), uz dva remija i čak četrnaest poraza. Ohrabruje to što smo posljedna dva puta ostali neporaženi (to su ta jedina dva remija).

Utakmica se igra od 16:30 sati!