Ritam utakmica se intenzivirao pa vremena za odmor nema mnogo. Nakon borbe na teškom terenu bijeljinskog Gradskog stadiona u okviru Kupa BiH, ovog vikenda nas očekuje sličan izazov u prvenstvu. Željezničar u okviru 21. kola Premijer lige igra s ekipom Metalleghe-BSI iz Jajca, a naš tim će pokušati osvojiti nova tri boda.

Utakmica će se igrati u Banjoj Luci, i to zbog toga što Stadion Mračaj u Jajcu nije dobio licencu za Premijer ligu. Prema tome, teško je reći da se radi o klasičnom gostovanju, ali našem timu su tri boda cilj u svakom slučaju pa ćemo i ovaj put pokušati doći do pobjede. Posljednje informacije kažu da je teren veoma težak zbog padavina. Istovremeno, ambicije Kluba su vezane za najviši plasman pa je pritisak rezultata konstantno prisutan. No, to je nešto što prirodno ide jedno s drugim. Atmosfera u timu je dobra jer smo u nizu od pet uzastopnih prvenstvenih pobjeda. Novom pobjedom bismo pojačali pritisak na ekipe koje se nalaze ispred nas na tabeli. Naše konkurente, Zrinjski i Sarajevo, u istom kolu očekuju teške utakmice pa bismo s tri nova boda mogli napraviti izuzetnu stvar.

Ipak, to možemo ostvariti samo uz ozbiljan pristup jer se i formalni domaćini nešto pitaju. Metalleghe-BSI se nalazi na desetom mjestu i jasno je da će u nastavku sezone igrati u Ligi za opstanak. Trenutno imaju sedam bodova prednosti u odnosu na Čelik pa izgleda kao da nisu u velikoj opasnosti, ali bilo kakva serija lošijih rezultata bi ih mogla dovesti u takav položaj pa će u svakoj utakmici „gristi“. Proljetni dio sezone su započeli veoma vrijednom pobjedom protiv Širokog Brijega, da bi u prošlom kolu bili prilično nesretno poraženi u Tuzli, iako su poveli, a 1:1 su „držali“ do posljednjih minuta susreta. Novajlija u ligi je do sada ostvario samo pet pobjeda, mada treba imati u vidu da su sve svoje domaće utakmice u jesenjem dijelu sezone igrali u Travniku. Stoga možda i ne čudi da su tri od pet pobjeda ostvarili na gostovanjima (Čelik, Sarajevo, Olimpic), a samo dvije su „domaće“ (Mladost, Široki Brijeg).

Tim iz Jajca već nekoliko kola vodi Mato Neretljak. Na njemu je zadatak da ovom klubu očuva premijerligaški status. Najveća prepreka u tome bi mu mogao biti kratak kadar. Tim su tokom zimske pauze napustili neki važni igrači, među kojima vrijedi izdvojiti Vernesa Selimovića, Duška Sakana, Aleksandra Radulovića, Elvisa Bibića, Sinišu Dujakovića, Nebojšu Popovića, Stafana Smiljanića i dr. Novi igrači su uglavnom nepoznanica na našim terenima tako da ostaje da se vidi mogu li oni nadoknaditi spomenute odlaske. Za sada se najbolje pokazao napadač Antonio Vidović, koji je stigao iz Orašja i koji je postigao oba gola ovog kluba u prva dva kola. Naš Dženis Beganović je na posudbi u ovom klubu i izborio je mjesto u prvoj postavi, a od novih igrača su do sada igrali stoperi Ante Sarić (Zadar, Rumunija) i Dino Deak (Neretvanac i drugi hrvatski niželigaši), te veznjaci Elvedin Aletić (Gradina, Orašje) i Stanoje Jovanović (Srbija, Zvijezda Gradačac). Tu je još i nekadašnji junior Zrinjskog Josip Jozić, kao i krilni igrač Luka Franić, koji je stigao iz Istre. Najveću snagu tima, međutim, čine iskusniji igrači koji su tu bili i ranije. Sulejman Smajić, Dragoslav Stakić, golman Nevres Fejzić, Vukašin Benović, Dženan Durak, Danijel Rašić i drugi su temelj nade u opstanak u Premijer ligi.

Željezničar će u ovoj utakmici tražiti svoju četvrtu uzastopnu gostujuću pobjedu. Stručni štab može računati na sve igrače osim nedovoljno oporavljenog Ivana Crnova. U Kupu BiH smo bili primorani kombinovati jer nekoliko igrača nema pravo nastupa za naš klub u tom takmičenju, ali se već protiv Metalleghea može očekivati da vidimo sličan tim kao protiv Krupe i Mladosti.

Ova dva kluba su se u prošlosti sastala samo jednom, što i nije čudno zbog činjenice da je Metalleghe-BSI klub koji je osnovan tek 2009. godine te da im je ovo prva sezona u najvišem rangu bh. fudbala. U prvom ovosezonskom duelu smo na Grbavici slavili pobjedu od 2:1, a strijelci za naš tim su bili Ivan Lendrić i Sandi Križman. Jedini gol za goste je postigao Smiljanić koji više nije igrač ovog kluba.

Utakmica se igra u subotu, a početak je zakazan u 15 sati.