Tri uzastopna poreza, od čega dva na domaćem terenu, oglasila su alarm. Željezničar na početku nove sezone nije ispunio očekivanja navijača, a osim loših rezultata, posebno je zabrinjavala igra na terenu. Naš tim sada gostuje u Zenici gdje ćemo tražiti bodove za povratak na pravi kolosijek.

Sedam bodova u šest kola je trenutno dovoljno samo za deveto mjesto. Rezultati na početku sezone su ispod svakog prihvatljivog nivoa, a utakmica s Čelikom će biti prilika da naš tim makar malo popravi dojam pred prvenstvenu pauzu. Osim toga, sada je tu i novi Šef stručnog štaba Slavko Petrović pa se prirodno očekuje da voljni momenat prvotimaca bude mnogo izraženiji. Navijači su počeli gubiti strpljenje te je jasno da se iz predstojeće utakmice očekuju tri boda.

Nasuprot nama će se naći Čelik. Zenički premijerligaš je u velikim problemima. U prvih šest kola su osvojena samo četiri boda pa se Čelik već sada suočava sa strahom za opstanak u ligi. Veliki broj bitnih igrača je otišao tokom ljetne pauze, a postojeća ekipa je okupljena pred sami početak prvenstva pa je nedostatak klasičnih priprema u mnogome uzrokovao lošu igru i neuigranost. Od četiri osvojena boda, tri su ostvarena pobjedom nad Radnikom u Bijeljini, a preostali bod su dobili nakon remija sa Sarajevom na Bilinom Polju. S druge strane, zabilježili su četiri poraza, i to od Metalleghea i Širokog Brijega na svom terenu te od Olimpica i Slobode na gostovanjima. Sa samo pet postignutih golova su, zajedno s nama, najneefikasniji tim Premijer lige. Protiv nas će tražiti priliku za odvajanje od dna tabele. Osnovni cilj Čelika za ovu sezonu je opstanak, mada će to biti veoma teško.

Šef stručnog štaba Čelika je Kemal Alispahić, naš nekadašnji prvotimac i jedno vrijeme pomoćnik Amara Osima. Za utakmicu s nama se bori sa velikim brojem problema u vidu suspenzija i povreda. Iz toga razloga se očekuje da priliku za igru dobije nekoliko mlađih igrača. Inače, u ovom klubu je bilo veoma prometno tokom ljeta. Klub su napustili Adi Adilović, Aldin Đidić, Jovo Kojić, Dženan Bureković, Zlatko Kazazić, Semir Bajraktarević, Vladimir Grahovac, Anel Dedić, Vernes Selimović i Mahir Karić. Svi ovi igrači su bili standardni u prošloj sezoni i nema sumnje da je njihov odlazak nemoguće nadomjestiti. Najznačajniji novi igrači su golman Branislav Ružić, defanzivci Bojan Marković i Safet Šivšić te ofanzivci Danijal Brković i Anes Haurdić. Tu su još Ante Hrkać, Jasmin Smriko i Almir Pliska. Pored spomenutog Brkovića, od bivših igrača Željezničara su tu još rezervni golman Semir Bukvić, naš nekadašnji junior Faris Zeljković i Dino Hasanović, koji se nalazi na posubi u ovom klubu. Među rijetkim igračima koji su ostali od prošle sezone su Marin Popović, Fenan Salčinović, Haris Hećo i Semir Pezer koji igraju u veznom redu. Zbog kartona u timu protiv nas neće biti Salčinovića, Hasanovića i Haurdića. Inače, zbog silnih problema, u novoj sezoni sve više igraju mlađi igrači kao što su Tarik Adilović i Anes Duraković.

Novi šef stručnog štaba našeg kluba najavljuje borbu za tri boda. Navijači to svakako očekuju kako bi se oporavili poslije turbulentnih dešavanja u proteklim danima. Nažalost, zbog crvenih kartona u timu neće biti Jovana Blagojevića i Adnana Šećerovića, dok će zbog nagomilanih žutih kartona pauzirati Aleksandar Kosorić. Zdravstveni bilten u prvom timu je sve povoljniji, a nakon povratničkog debija protiv Zrinjskog, očekuje se da Sanel Jahić protiv Čelika možda bude i u prvoj postavi.

Utakmica se igra u subotu s početkom u 19:30 sati.