Nešto intenzivniji tempo utakmica nam odmah donosi prvenstveni duel sa Travnikom. Utakmica će se igrati na Grbavici. To će biti prilika za novu pobjedu u Premijer ligi i uspješan nastavak borbe za mjesta koja vode u evropska takmičenja.

Utakmica sa Travnikom dolazi poslije neočekivanog poraza od Slobode u okviru kup takmičenja. Domaći poraz u polufinalu kupa je vjerovatno u određenoj mjeri uzdrmao ekipu. Moralo je to donekle poremetiti pozitivnu atmosferu koja vlada u i oko tima, no vremena za žaljenje nema. Igranje na dva fronta znači da između dvije utakmice nema mnogo vremena pa se moramo okrenuti narednom protivniku. Nova tri boda su nam prijeko potrebna. Stručni štab i igrači moraju okrenuti list i pripremiti se za naredne izazove koji nas očekuju.

Travnik je trinaestoplasirana ekipa na prvenstvenoj tabeli i veoma je mala šansa da će zadržati premijerligaški status. Sa sedam bodova zaostatka za desetoplasiranim timom, čini se da će Travnik gotovo sigurno napustiti društvo najboljih bh. klubova. U prošlom kolu su pobijedili Vitez i zanimljivo je da im je to prva pobjeda poslije devet utakmica u kojima su remizirali ili su bili poraženi. Teoretske šanse za opstanak još uvijek postoje i u Travniku ističu želju da to pokušaju iskoristiti. Ipak, jasno je da je naš tim veliki favorit. Uz pravilan pristup utakmici krajnji ishod ne bi trebao biti sporan. Osim toga, Travnik je na dvanaest ovosezonskih gostovanja samo jednom pobijedio, a čak osam puta je poražen.

Gostujući tim je sastavljen od manje-više poznatih premijerligaških igrača. Na golu je iskusni Adis Nurković, u odbrani Sanel Kovač i Radosav Aleksić, dok su u veznom redu Ajdin Nuhić i povratnici u redove Travnika Anel Čurić i Nermin Varupa. Čurić zbog žutih kartona neće igrati na Grbavici, ali će u timu vjerovatno biti Igor Jelić i Irfan Jašarević. U odbrani u posljednjih nekoliko utakmica redovno igra mladi Hrustan Kadrić, kao i Nijaz Fazlić. Kada je u pitanju ofanzivni dio ekipe, Asim Zec je u posljednjem kolu postigao tri gola protiv Viteza, s tim da su mu to jedina tri gola za Travnik nakon što je stigao u zimskom prelaznom roku. Tu su još Germain Kouadio i Irhan Smajić koji često igraju po bokovima. Tim je u svakom slučaju slabiji nego u prvom dijelu sezone jer su ih tokom zime napustili Muharem Čivić, Safet Šivšić, Nihad Ribić, Emrah Hasanhodžić, Duško Radosavljević, Feđa Dudić, kao i još nekoliko igrača koji nisu bili u prvom planu. Treba reći da tu nije ni nekoliko igrača koji su stigli u prelaznom roku jer su u međuvremenu dobili otkaz. Od prije dva kola je na klupi Boris Gavran koji ima veoma težak zadatak.

U našem timu zbog žutih kartona neće nastupati Jovan Blagojević i Kerim Memija. S druge strane, nakon odslužene suspenzije se u tim vraćaju Vedran Kjosevski, Aleksandar Kosorić i Siniša Stevanović. U kombinacijama je i Srđan Stanić koji nije imao pravo nastupa u kup utakmici sa Slobodom, dok se poslije zdravstvenih problema u tim vraćaju Tiago, Djermanović i Zolotić. Konkurencija će svakako biti bolje nego u prethodnih nekoliko utakmica, a nije isključeno da se pojedini igrači i odmore zbog važnih utakmica koje slijede ili zbog prijetnje trećeg žutog kartona.

U prilog nam ide i tradicija u međusobnim utakmicama na našem terenu. U petnaest utakmica samo jednom nismo pobijedili, i to sada već daleke 1996. godine. Ipak, ni pobjede nisu bile ubjedljive, nego bi obično završavale rezultatima 1:0 ili 2:0. Naravno, pobjeda je pobjeda, isti cilj želimo ostvariti i u ovoj utakmici, a Travnik nam je i određeni dužnik jer smo u prvom susretu ove sezone prilično lako poraženi. Podsjetimo se, poraženi smo sa 2:0.

Utakmica se igra od 18 sati.