Željezničar je u devet odigranih upisao po tri pobjede, poraza i remija. Rezultati su daleko od onih koje smo priželjkivali, ali je i liga u ovoj sezoni veoma izjednačena tako da je svaki zaostatak itekako dostižan ukoliko se uveže nekoliko pozitivnih rezultata. U narednom kolu igramo na svom terenu. Protivnik će nam biti novajlija u ligi, ekipa Metalleghe-BSI iz Jajca.

Pobjeda je ono što navijači očekuju i pred igračima je zadatak da opravdaju njihovu bezrezervnu podršku. Samo četiri boda nas dijele od drugog mjesta i predstojeća utakmica bi mogla biti šansa za osvajanje tri boda koja bi nas primakla vrhu tabele. Pobjeda bi bila veoma važna za samopouzdanje koje našim igračima možda najviše nedostaje u ovom trenutku i idealno bi se nadovezala na pobjedu u kup utakmici protiv Brotnja. Jedna sigurna pobjeda u Premijer ligi bi mogla okrenuti trendove u našu korist. Prethodne dvije utakmice su pokazale određeni napredak. Ipak, to nije dovoljno da bi se zadovoljile ambicije kluba i navijača.

Metalleghe-BSI iz Jajca je novi premijerligaš. Klub je osnovan 2009. godine pod nazivom Maestral ‘95 i nema direktnu vezu s Elektrobosnom, koja je kroz historiju najpoznatiji klub iz Jajca. Novi klub je počeo s nastupima u Drugoj ligi Srednjobosanskog kantona, da bi postepeno napredovao. Veliki zamah su dobili kada je pokrovitelj kluba postala kompanija BSI iz Jajca, članica grupacije Metalleghe iz Italije. Ovog proljeća je osvojeno prvo mjesto u Prvoj ligi FBiH pa je tako ostvaren plasman u Premijer ligu BiH. U ovoj sezoni su u nekoliko utakmica pokazali da tu nisu bez razloga te da mogu biti neugodan protivnik. Deseto mjesto je najviše posljedica činjenice da domaće utakmice igraju u Travniku. Zanimljivo je da su jedine dvije pobjede u prvih devet kola ostvarili kao gosti (protiv Čelika i Sarajeva), dok su dva preostala boda osvojili na „domaćoj“ Piroti (protiv Olimpica i Slobode). Na gostovanjima su, pored dvije spomenute pobjede, zabilježili i tri poraza (Mladost, Vitez i Široki Brijeg). Poput nas, i Metalleghe-BSI je u srijedu igrao utakmicu šesnaestine finala Kupa BiH. Čini se da im ova utakmica nije ni bila prioriter. Iako su prvi put ove sezone igrali u Jajcu, na teren je izašao kombinovani sastav te su poraženi od Veleža sa 2:1.

U ovom timu igra nekoliko nama veoma poznatih lica. Tu su nekadašnji igrači našeg tima Sulejman Smajić i Vernes Selimović, kao i Emir Zeba koji je nešto ranije bio naš član. Također, to su Dženan Durak i Rijad Pljevljak, nekadašnji omladinci našeg kluba. Pored njih, tu je i nekoliko iskusnih premijerligaških igrača poput stopera Dragoslava Stakića (Rudar Prijedor, Borac) i Armina Helvide (Travnik), zatim veznih igrača Duška Sakana (Borac, Rudar Prijedor) i Aleksandra Radulovića (Borac, Zrinjski), a ne treba zaboraviti ni lijevog bočnog Vukašina Benovića (Rudar Ugljevik, Slavija, Borac, Mladost VO), nekadašnjeg mladog reprezentativca našeg zemlje. Međutim, trener Nermin Bašić je okupio solidnu ekipu u kojoj ni ostali igrači ne zaostaju po prikazanim igrama. Tu su desni bočni Danijel Rašić, ispred njega je Mirza Kovač, a šansu bi na sredini terena mogao dobiti i Elvis Bibić. Na golu je standardan Nevres Fejzić, dok je prvi izbor u napadu Nebojša Popović.

Naš stručni štab se suočava sa zdravstvenim problemima u timu. U odnosu na utakmicu protiv Mladosti će sigurno biti promjena u prvih jedanaest igrača. Na lakše povrede se žale Sanel Jahić i Sandi Križman pa bi ih, kao u Čitluku, od prve minute mogli zamijeniti Matteo Boccaccini i Milivoje Lazić. Upitno je hoće li za ovu utakmicu biti spreman i Siniša Stevanović, tako da bi Kerim Memija mogao biti starter treći put uzastopno. Međutim, koji god sastav izađe na teren, naše ambicije su jasne. Pobjeda nam je izuzetno potrebna i odabrani igrači će imati vrlo jasan cilj.

Utakmica se igra u nedjelju s početkom u 19 sati.