Nespretan poraz u Mostaru nas je ponovo udaljio od vrha tabele. Pobjedom, koju smo imali u džepu, bismo se potpuno vratili u ravnopravnu borbu za mjesta koja vode u evropska takmičenja. Ovako nam je taj zadatak postao mnogo komplikovaniji. Izgubljene bodove ne možemo vratiti, ali se možemo (i moramo) okrenuti narednim utakmicama. Još je šest kola do kraja jesenjeg dijela prvenstva, a u sljedećem se na Grbavici sastajemo sa Čelikom.

Poraz u Mostaru je teško pao navijačima. Gostovanje Zrinjskom nije utakmica u kojoj se tek tako očekuju tri boda, no tuga navijača je veća zbog činjenice da smo do nekoliko minuta prije kraja utakmice imali pozitivan rezultat. Ipak, to sada moramo ostaviti iza sebe. Već smo u kup utakmici protiv GOŠK-a pokazali da taj poraz nije ostavio veliki trag na igračima. Sigurna pobjeda za miran revanš istovremeno je podigla samopuzdanje i pred prvenstveni duel sa Čelikom iz kojeg svi ponovo priželjkuju slavlje poslije devedeset minuta.

Čelik trenutno ima dva boda više od nas i nalaze se na sedmom mjestu. Do sada imaju samo tri poraza, mada su dva ostvarili u posljednja četiri kola na posljednja dva gostovanja (Slavija i Radnik, obje utakmice su završene rezultatom 2:1 za protivnika). I treći ovosezonski poraz su zabilježili na gostujućoj utakmici, i to u Travniku kada je bilo 3:2 za domaće. U gostima nemaju nijednu pobjedu, već samo dva remija (Olimpic 0:0 i Zrinjski 1:1). S druge strane, na svom terenu su ostvarili pet pobjeda i dva remija, a posebno ubjedljivi su bili u prethodnom kolu kada su sa visokih 6:1 savladali Vitez. Zahvaljujući tome su postali druga najefikasnija ekipa u Premijer ligi sa osamnaest postignutih golova. Poređenja radi, mi smo postigli samo dvanaest golova.

Kao i mi, i Čelik je tokom sedmice igrao u osmini finala Kupa BiH, s tim što su oni odigrali mnogo težu utakmicu. Na svom terenu su remizirali sa Slobodom (1:1), a izjednačujući pogodak su postigli pred sami kraj utakmice. Inače, radi se o ekipi koja u svojim redovima ima nekoliko dobrih premijerligaških igrača, a tu je i nekoliko njih koji su u prošlosti nastupali za naš tim. Primjera radi, dva golmana Adi Adilović i Semir Bukvić, zatim Benjamin Čolić, Sead Bučan, Vernes Selimović i Igor Radovanović. Najznačajniji igrači tima su štoper Jovo Kojić, lijevi bočni Dženan Bureković, defanzivni vezni igrač Semir Bajraktarević, u sredini su tu još Anel Dedić i mladi reprezentativac Marin Popović, dok u napadu igra Mahir Karić. Sve više priliku za igru ima i Fenan Salčinović koji se oporavio od povrede. Ekipu sa klupe vodi bivši reprezentativac naše zemlje Elvedin Beganović, iako je, de facto, šef stručnog štaba Boris Pavić koji, kao strani državljanin, već desetak mjeseci čeka na radnu dozvolu.

Povoljna okolnost za naš tim je to što ćemo biti kompletni, izuzev Dženisa Beganovića koji je povrijedio stopalo. Poslije odslužene suspenzije, u tim se vraća Dušan Mladenović, a ekipu će sa klupe ponovo voditi Edis Mulalić. Ostatak igračkog kadra je na raspolaganju, ali s obzirom na to da nemamo mnogo alternativa, za očekivati je da na teren od prve minute istrči tim koji je sličan onima iz utakmica sa Sarajevom i Zrinjskim.

Željezničar i Čelik imaju već veoma dugu tradiciju odigravanja međusobnih utakmica u raznim takmičenjima. U bh. prvenstvima smo se do sada sastali 41 put, a mi smo mnogo uspješniji. Zanimljivo je da smo posljednji poraz od Čelika zabilježili još u proljeće 2009. godine, dok smo na Grbavici poraženi samo jednom, i to 2003. godine u jednoj čudnoj utakmici. Igrali smo već jednom i u ovoj godini kada smo, u sklopu proljetnog dijela prošle sezone, na Bilinom Polju igrali 1:1. Jedini pogodak za naš tim u toj utakmici je postigao Dženis Beganović.

Utakmica se igra od 14:30 sati.