Posljednje kolo jesenjeg dijela prvenstva donosi duel starih rivala. Na Grbavici će gostovati Čelik koji igra ispod svakih očekivanja, ali je upravo sada u najboljoj formi od početka sezone. Nema sumnje da će oba tima tražiti bodove kako bi na najbolji mogući način otišli na zimsku pauzu.

Poraz u gradskom derbiju i remi na gostovanju kod Travnika su usporili našu dosta dobru seriju rezultata te nas “bacili” na peto mjesto. Utakmica s Čelikom je prilika da na domaćem terenu zaključimo jednu neobičnu polusezonu u kojoj nismo igrali posebno dobro, ali smo istovremeno ipak skupili solidan broj bodova koji nam omogućava nastavak borbe u vrhu tabele i u drugom dijelu sezone.

S druge strane, Čelik je u ovu sezonu ušao s mnogo većim očekivanjima nego što to pokazuje trenutno stanje na tabeli. Prvu pobjedu su čekali šest kola (Mladost u gostima 2:1), na drugu još šest (Slavija 3:2), a treću su ostvarili u prošlom kolu (Radnik 2:1). Međutim, nakon serije od četiri uzastopna poraza, uključujući i onaj veoma teški od 2:7 protiv Širokog Brijega, Čelik je uspio tri utakmice ostati neporažen. Pored dvije spomenute pobjede na svom terenu, iznenađujuće su uspjeli doći do boda na gostovanju kod Zrinjskog (1:1). Bolji rezultati su uslijedili ubrzo poslije smjene na kormilu. Umjesto Nizaha Hukića, Zeničane sada vodi nama vrlo dobro poznato ime Milomir Odović, bivši igrač našeg tima sa 262 zvanična nastupa, a jedno kratko vrijeme i šef stručnog štaba.

Kada je u pitanju igrački kadar Čelika, vjerovatno dugo nije bio slučaj da u timu nemaju neko zvučnije premijerligaško ime. Tu se najviše ističu nekadašnji mladi reprezentativac i igrač nekoliko premijerligaških klubova Amer Osmanagić, te Vernes Selimović koji je do ove sezone sa dosta uspjeha igrao u našem Klubu, ali u tekućoj sezoni nije postigao nijedan gol. Igrama se ističu desni bočni Darko Mišić, mladi veznjak Marin Popović te štoper Jovo Kojić koji je najbolji strijelac tima. Od nedavno je tu i Ognjen Đelmić, dok među ostalim vrijedi spomenuti golmana Adija Adilovića (još jednog nekadašnjeg člana našeg tima) i igrač sredine terena Anel Dedić.

Naš stručni štab ima velike probleme sa sastavom. Pored Srđana Stanića i Josipa Kvesića, nakon utakmice sa Travnikom je upitan i nastup Mladena Zeljkovića i Benjamina Čolića. Osim toga, Kerim Memija nema pravo nastupa zbog žutih kartona, ali se poslije odslužene suspenzije u kombinacije vraća Sead Bučan. Vrlo je izvjesno da će upravo Bučan zauzeti mjesto na jednoj od bočnih pozicija. Vezni red i napad vjerovatno neće pretrpjeti promjene u odnosu na prethodne utakmice.

Ovo će biti 85. zvanični međusobni susret ova dva kluba, a 40. jubilarni u bh. prvenstvima. Mi smo uspješniji sa ukupno 38 pobjeda, uz 21 poraz. U bh. prvenstvima je omjer 16-14-9. Naravno, na Grbavici je omjer još više izražen u našu korist, budući da smo u devetnaest susreta slavili čak trinaest puta, uz pet remija i samo jedan poraz. U posljednjih pet sezona smo bez poraza, sa šest pobjeda i četiri poraza, a ako tome dodamo i kup takmičenje, tome možemo dodati još tri pobjede i jedan remi. Pozitivan rezultat se očekuje i u predstojećoj utakmici.

Cijene ulaznica za susret 15. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i NK Čelik će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 15 KM te natkriveni dio 20 KM.

Utakmica je na rasporedu u nedjelju od 13 sati.