Plavo proljeće se raspliće na dva fronta. Nakon prvenstvene pobjede protiv Drine, naš tim očekuje prva utakmica polufinala Kupa BiH. Na Grbavicu dolazi Sloboda i bit će to prilika da snagu omjere dva možda i najbolja tima u drugom dijelu sezone.

Željezničar je do polufinala stigao nakon što je izbacio Krupu, GOŠK i Borac. U svih pet utakmica smo ostvarili pobjede, uz gol-razliku 9:1. S obzirom na to da u prvenstvu još uvijek imamo značajan zaostatak za vodećim timovima, plasman u polufinale kup takmičenja nam se čini kao izgledniji put za osvajanje nekog trofeja. Osim toga, ova utakmica nam dolazi kao dio veoma zgusnutog rasporeda tokom aprila. Ipak, stručni štab na raspolaganju ima dovoljan broj kvalitetnih igrača pa je intenzivniji tempo igranja lakše podnijeti.

Naš cilj je, naravno, plasman u finale. U polufinalu se igraju dvije utakmice, a revanš je već sedam dana kasnije. Utakmica na Grbavici će sigurno biti veoma teška. Sloboda je u vrhu Premijer lige i trenutno ciljaju na osvajanje oba trofeja, no u nedavnom prvenstvenom duelu, odigranom u Tuzli, smo pokazali da smo sasvim ravnopravni timovi. U takvoj postavci, odluku mogu donijeti nijanse. Igranje na domaćem terenu će našim igračima biti podstrek. Bilo bi odlično kada bismo ostvarili pobjedu bez primljenog gola, ali konačnu sliku ćemo imati tek nakon revanša.

Sloboda je trenutno drugoplasirani tim Premijer lige, i to samo zato što imaju lošiju gol-razliku od Zrinjskog. Poraz od našeg tima prije nešto manje od mjesec im je jedini u posljednjih trinaest takmičarskih utakmica. Prije toga im je posljednji poraz bio 1. novembra kada su u četrnaestom kolu poraženi od Sarajeva na Koševu. U Kupu BiH su do sada izbacili Goražde, Čelik i Sarajevo, uz četiri pobjede i jedan remi. Posebno su ubjedljivi bili u četvrtfini finala kada su savladali Sarajevo sa 2:1 u Tuzli i 3:0 na Koševu. Treba naglasiti da Sloboda nikad nije osvojila kup, iako su čak pet puta bili finalisti (1971, 1996, 2000, 2008. i 2009.), tako da je njihov motiv vrlo snažan.

Ekipu Slobode ne treba posebno predstavljati. Kao što je već spomenuto, nedavno smo već odmjerili snage. Međutim, Sloboda će u odnosu na taj susret moći da računa na štopera Ivana Kostića, a pravo nastupa u međuvremenu je stekao i lijevi bek Slobodan Lakičević. S druge strane, mi ni ovaj put nećemo na raspolaganju imati kompletan igrački kadar. Nermin Zolotić sigurno neće nastupiti zbog zdravstvenih problema, kao ni Srđan Stanić koji u ovom takmičenju nema pravo nastupa za naš tim. Tiago i Dejan Đermanović su još uvijek roviti, a Damir Sadiković se u Zvorniku konačno vratio na teren.

Ovo će biti stota zvanična utakmica između ova dva kluba, a deseta u kup takmičenjima. U kupu smo se prvi put sastali u novembru 1957. godine kada smo pobijedili sa 2:1. Najznačaniji duelu u jugoslovenskom kupu su se odigrali 1967. i 1970. godine kada su nam se putevi sreli u četvrtini finala, a oba puta smo poraženi. U Kupu BiH smo igrali pet puta, uključujući i odlučujuću utakmicu za osvajača kupa 2000. godine koja se igrala kao dio završne grupe od tri kluba. Posljednji susret je odigran u sezoni 2007/2008. Bilo je to u polufinalu i Sloboda je bila uspješnija (nakon čega su u finalu poraženi od Zrinjskog).

Utakmica se igra od 18 sati.