Posljednje redovno kolo prvog dijela prvenstva se igra ovog vikenda, a Željezničar na Grbavici dočekuje Slaviju. Napomenimo da će se, zbog ubrzanog tempa odigravanja prvenstva, prije zimske pauze igrati još tri kola druge polusezone.

Željezničar je u posljednjem kolu doživio neočekivan poraz u Prijedoru. Poraz je teško pao navijačima, najviše zbog toga što je došao kao posljedica veoma loše igre u kojoj je bilo kakav drugi ishod bio malo vjerovatan. U međuvremenu smo pobijedili GOŠK u okviru osmine finala Kupa BiH te je poraz od Rudara barem donekle stavljen u drugi plan. Ipak, sedma pozicija na tabeli je fakat i rezultat koji je daleko ispod očekivanja pa su nam pobjede u posljednje četiri utakmice jesenjeg dijela sezone prijeko potrebne.

U goste nam dolazi Slavija, ekipa koja igra dosta solidno u ovoj sezoni. Trenutna pozicija, ali i igre im daju vjeru da će u ovoj tranzicijskoj sezoni sačuvati premijerligaški status, što im je pred početak zacrtano kao osnovni cilj. Po dosadašnjim igrama su veoma slični nama – imaju isti broj bodova (20) i veoma sličnu gol-razliku (15:15 u odnosu na naših 16:14). Igraju dosta čvrsto i do sada su zabilježili samo četiri poraza, uz po pet pobjeda i remija. U posljednjih pet kola su ostvarili samo jednu pobjedu, a u posljednje dvije utakmice su poraženi (Radnik u gostima 1:2 i Vitez na domaćem terenu 0:1). Ako tome dodamo i dva visoka poraza u osmini finala kupa od Sarajeva, jasno je da Slavija nije u najboljoj formi. Međutim, to ne smije biti razlog za opuštanje, pogotovo ako imamo u vidu da ni naš tim nema konstantnost.

U ekipi Slavije igra nekoliko igrača koji su u prošlosti nosili plavi dres. Prije svih, tu su Damir Rovčanin, koji je u ovoj sezoni postigao i tri gola, i Emir Zeba. Članovi Slavije su i nekadašnji omladinci Željezničara Dino Hasković, Semir Đip, Ljubiša Berjan i Toni Pervan, s tim da oni imaju daleko manju minutažu od prethodnog dvojca koji je standardan u prvom timu. Od ostalih igrača, najviše se ističe najbolji strijelac tima iskusni Darko Spalević. U redove iskusnijih spadaju golman Mladen Lučić te defanzivci Branislav Arsenijević, Bojan Marković i Marko Ristić, dok su najvažniji mlađi igrači crnogorski veznjak Nemanja Kartal i doskorašnji mladi reprezentativac BiH Nemanja Vejnović koji igra na bočnim pozicijama. Poznato premijerligaško ime je Denis Čomor, a igrama u ovoj sezoni se ističu još desnokrilni Stefan Barić i napadač Nemanja Pušara. Ekipu sa klupe vodi Darko Vojvodić.

Naš tim trenutno ima određene probleme sa povredama. Pored Dženisa Beganovića, koji je odustan već par utakmica, zbog zdravstvenih razloga su utakmicu u Gabeli propustili još Jasmin Bogdanović i Dušan Mladenović. Pored toga, Amir Hadžiahmetović je sakupio tri žuta kartona, a uz to je i na okupljanju juniorske reprezentacije. To znači da će stručni štab morati kombinovati sa onim čime raspolaže pa je vrlo izvjesno da će tim biti sličan onome koji je savladao GOŠK, uz vjerovatnu rokadu između stativa.

Ova dva kluba su se u okviru Premijer lige sastala 22 puta i mi smo znatno uspješniji. Ova konstatacija se posebno odnosi na utakmice odigrane na Grbavici, s obzirom na to da smo u jedanaest utakmica čak devet puta pobijedili, uz samo dva remija. Neporaženi smo u posljednjih devet međusobnih prvenstvenih susreta, s tim da su tri od posljednja četiri okončana remijem. Posljednji susret je odigran na Grbavici u proljetnom dijelu prošle sezone i tada smo pobijedili sa 2:1, zahvaljujući golovima Riada Bajića.

Cijene ulaznica za susret 15. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Slavije će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, sjevernu tribinu 8 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM. Utakmica se igra od 13 sati.