Pretposljednje kolo Premijer lige za ovu sezonu nam donosi utakmicu sa Rudarom iz Prijedora. Bit će to posljednja utakmica na Grbavici u ovoj sezoni i prilika da se navijači na kratko vrijeme oproste od našeg tima.

Porazom od Čelika u Zenici smo se doveli u veoma tešku situaciju. Šanse za izlazak u evropska takmičenja su, po svemu sudeći, svedene na minimum. Bila je ovo sezona sa previše uspona i padova da bi ovakav rasplet na kraju bio iznenađenje. Ipak, navijači svakako očekuju pobjedu protiv Rudara i nada u najpovoljniji ishod postoji sve dok postoje makar i teoretske šanse. Na našim igračima je da pokažu neuporedivo bolju igru nego u utakmici sa Čelikom te da opravdaju podršku koju im navijači iz kola u kolo pružaju.

Protivnik će nam biti ekipa koja je izgubila i teoretske šanse za opstanak u Premijer ligi. Rudar nije uspio zadržati premijerligaški status nakon što su se prošlog ljeta vratili u najviši rang. Pretposljednje mjesto na tabeli sa samo 21 osvojenim bodom je posljedica nestabilnih igara prijedorskog tima. Iako su u toku sezone odigrali nekoliko veoma dobrih utakmica, veliki broj posrtanja, pogotovo izgubljenih bodova na svom terenu ih je doveo do ponovnog povratka u entitetsku ligu. Na gostovanjima su u četranest utakmica samo jednom pobijedili (protiv Borca 2:1), a četiri puta su osvojili bod (Čelik, Velež, Travnik, Slavija). Zanimljivo je da je Rudar posljednju pobjedu ostvario još u četrnaestom kolu, i to protiv nas na Gradskom stadionu u Prijedoru. Od tada su zabilježili šest remija i osam poraza. U sezoni su postigli samo devetnaest golova i samo je Velež lošiji u tom statističkom segmentu.

Prvi tim Rudara pretežno čine igrači iz Prijedora i generalno Krajine. Najznačaniji pojedinac je mladi reprezentativac Aleksandar Jovičić koji igra u defanzivnoj liniji. Tu je i nekoliko bivših članova naše mlade reprezentacije, kao što su Zoran Milutinović i Nebojša Pejić iz veznog reda, te napadač Petar Kunić. Od važnijih članova tima, treba još izvdvojiti i Vedrana Kantara koji je igrao u još nekoliko premijerligaških klubova. Na golu je Dalibor Kozić koji je ranije branio za Kozaru. U odbrani su pored Jovičića najčešće iskusni Nebojša Šodić desno, Branislav Erić lijevo, dok na mjestu štopera uglavnom igra Nemanja Pekija. Tu je kao alternativa i Čedomir Ćulum, još jedan iz reda iskusnijih igrača. Uz spomenute Pejića, Milutinovića i Kantara, u veznom redu je standardan i Bojan Burazor, dok ih je u zimskom prelaznom roku pojačao Ljuban Antonić koji je stigao iz Slobode iz Bosanskog Novog. S druge strane, tim je značajno oslabljen odlaskom Filipa Arežine u Zrinjski. U napadu nemaju nekog istaknutog strijelca. Kunić je najčešći izbor, mada su u konkurenciji Marinko Rastoka, Rastko Rokvić, Demir Jakupović (postigao gol u remiju protiv Viteza u prošlom kolu) te Nebojša Mrkić koji je jedini gol u ovoj sezoni psotigao upravo protiv nas. Ekipu sa klupe vodi Zlatko Jelisavac koji je debitovao u toj istoj utakmici.

Jadranko Bogičević je dobio žuti karton protiv Čelika i nema pravo nastupa protiv Rudara.

Dva kluba su se u Premijer ligi sastala jedanaest puta. Mi smo ostvarili sedam pobjeda, a po dva puta smo poraženi ili smo remizirali. Na Grbavici smo u pet utakmica četiri puta osvojili sva tri boda i samo jednom smo remizirali. Bilo je tu i nekoliko ubjedljivih pobjeda na našoj strani, mada je bilo i primjera tijesnih pobjeda u posljednjim trenucima utakmice (poput one u jesen 2012. godine). Već je ranije spomenut poraz od Rudara u prvom ovosezonskom susretu, koji nam je do ovog posljednjeg kola bio posljednji zabilježeni u Premijer ligi.

Utakmica se igra od 17 sati!