Poslije više od tri mjeseca pauze se nastavlja Premijer liga BiH. Domaćom utakmicom s Olimpicom započinjemo proljetni dio sezone i borbu za mjesto koje vodi u evropska takmičenja. Olimpic nam je i jedan od direktnih konkurenata u toj brobi tako da nas, bez ikakve sumnje, očekuje zanimljiv susret ova dva sarajevska tima.

Zimska pauza je donijela određene promjene u oba tima, mada ne toliko izražajne da bi se reklo da je jedan tim značajno jači ili slabiji nego u prvom dijelu prvenstva. Jedini hendikep za naš tim je neigranje Tomislava Tomića koji je pod suspenzijom, dok se odlazak Edija Baše neće toliko osjetiti s obzirom na to da je svakako sakupio samo pet nastupa. S druge strane, konkurenciju u timu su pojačali Ognjen Đelmić, Dejan Uzelac i Zoran Kokot pa se makar možemo lakše nositi sa neminovnim odsustvima zbog kartona i povreda. Naravno, tu je i promjena na klupi, jer je Admira Adžema na mjestu šefa stručnog štaba zamijenio Milomir Odović. Pred njega je postavljen jasan cilj, a važan korak na tom putu je i ova utakmica iz koje svi očekujemo tri boda za dobar početak polusezone.

Kada je riječ o Olimpicu, tokom zimske pauze su postali bogatiji za dva boda nakon što je utakmica sa Radnikom registrovana službenim rezultatom u njihovu korist. Osim toga, u klub sa Otoke su stigli Amer Osmanagić iz Čelika i Dino Hamzić iz Widzewa, kao i tri stranca – Brazilci Cristiano Alves i Stefan te Englez ganskih korijena Daniel Boateng. Odlazaka nije bilo mnogo i uglavnom se radi o igračima koji nisu bili u prvom planu trenera Mirze Varešanovića. Najvažniji su odlasci Amera Gojaka u zagrebački Dinamo i Mirze Rizvanovića u Mladost iz Doboja. Ipak, okosnica tima je ostala ista. Tu su ključni Veldin Muharemović, Jadranko Bogičević, Muhamed Subašić, Bojan Regoje, Sulejman Smajić, Danijal Brković i Dalibor Pandža. Posljednja dvojica su se u prvom dijelu sezone posebno isticala napadačkim učinkom. Pandža je najbolji strijelac tima sa sedam golova, dok su dva manje postigli Brković i Muharemović.

Prvi ovosezonski duel ova dva kluba je okončan našom pobjedom od 3:0, pri čemu su se naročito istakle naše mlade snage. Tradicija je i inače na našoj strani, jer smo u dosadašnjih devetnaest prvenstvenih utakmica sa Olimpicom neporaženi, uz čak sedamnaest pobjeda. Ipak, pored toga što se radi čvrstoj ekipi sa nekoliko iskusnih pojedinaca, poziv na oprez je i činjenica da su se jedina dva remija u međusobnim prvenstvenim utakmicama odigrala na Grbavici.

Cijene ulaznica za susret 16. kola BH Telecom Premijer lige BiH između FK Željezničar i FK Olimpic će iznostiti za južnu tribinu 5 KM, za članove 4 KM, sjevernu tribinu 8 KM, za članove 6 KM, otkriveni dio zapada 10 KM te natkriveni dio 15 KM.

Utakmica počinje u 14:30 sati.