Na redu je osmina finala Kupa BiH. Željezničar će u dvije utakmice odmjeriti snage sa Goraždem, članom Prve lige FBiH. Naš tim u ove utakmice ulazi kao favorit, ali to tek trebamo opravdati igrom na terenu i rezultatom. Prva utakmica će se odigrati na Grbavici.

Kao premijerligaš, Željezničar je definitivno favorit u ovom dvomeču. Naš tim u ovom takmičenju ima najviše ambicije pa ćemo protiv Goražda tražiti plasman u narednu fazu. Iako se radi o protivniku koji nastupa u drugom rangu takmičenja, u obje utakmice moramo ući s velikom ozbiljnošću. Činjenica da se igraju dvije utakmice možda donekle olakšava posao jer je vjerovatnoća iznenađenja manja, ali o tome ne treba ni razmišljati. Cilj je plasman u četvrtinu finala ovog takmičenja.

Kada je u pitanju Goražde, klub je dugi niz godina bio poznat pod nazivom Radnički, a prvi klub u ovom gradu je osnovan još 1918. godine te je kroz historiju više puta mijenjao ime. U ovom trenutku se nalazi na desetom mjestu u Prvoj ligi FBiH. Ambicije ovog kluba su vezane za gornji dio tabele, ali već sada postaje jasno da će to biti veoma teško ako nastave bilježiti rezultate poput onih koje su ostvarili u prvih jedanaest kola. Proteklog vikenda su poraženi od fenjeraša Novog Travnika sa 2:0 pa su tako uvezali treću utakmicu bez pobjede. Kolo prije su na svom terenu remizirali s pretposljednjim Veležom tako da bi se moglo govoriti i u maloj krizi koja je uslijedila nakon plasmana u osminu finala kupa. Podsjetimo se, do ove faze su stigli zahvaljujući boljem izvođenju jedanaesteraca od gradačačke Zvijezde. Ta utakmica se igrala u Goraždu i uspjeli su nadmašiti ligaške kolege, s tim da je poslije devedeset minuta bilo 1:1. Protiv nas se sigurno nadaju iznenađenju, nema sumnje da će igrači Goražda biti veoma motivisani, no kvalitet bi morao biti na našoj strani.

U ekipi Goražda ima nekoliko igrača koji su veoma dobro poznati našim navijačima. Definitivno su najzanimljiviji oni koji su u prošlosti bili u našem klubu. Amer Hiroš i Muris Midžić su do ove sezone bili članovi našeg kluba, a prvi je upisao i nekoliko zvaničnih nastupa za prvi tim. Još zanimljiviji je Damir Rovčanin koji je za naš tim skupio 58 nastupa, uz dvanaest postignutih golova. Od ostalih igrača Goražda, poznatiji od drugih je Anel Čurić kojeg mnogi znaju kao dugogodišnjeg igrača Travnika i koji igra u veznom redu, a tu je i defanzivac Igor Mirković koji je ranije nastupao za Laktaše, Radnik i Rudar Prijedor. Još nekoliko igrača je upisalo malobrojne nastupe u Premijer ligi. Trener tima je Faruk Kulović koji je u istoj ovoj fazi prošle sezone protiv našeg kluba vodio GOŠK, a ranije je bio trener Bosne iz Visokog i na Bliskom istoku. Na golu će vjerovatno biti iskusni Elbis Šabić, iako je u šesnaestini finala branio mladi Nejir Ćulov. U odbrani će pored spomenutog Mirkovića vjerovatno igrati Muamer Adžem, desno bi mogao biti Haris Korda, a lijevo Eldin Dučić ili Srđan Curaković. Kapiten tima Emir Ferhatović igra nešto defanzivnije u veznom redu. Tu su još Muhamed Zejnilhodžić i Nedim Kurtović, dok bi spomenuti dvojac Hiroš-Midžić vjerovatno trebao igrati po stranama. Osim Rovčanina, za vrh napada konkurišu još Jasmin Šuntić i Amer Berbić.

Željezničar u ovaj susret ulazi poslije ne baš dobre igre u gradskom derbiju. Ipak, osvojen je jedan bod te je nastavljen niz neporaženosti. Već narednog vikenda nas očekuje nova prvenstvena utakmica s Olimpicom pa nije isključeno da u timu bude određenih promjena. Važno je naglasiti da svi prvotimci imaju pravo nastupa i jedino bi iz taktičkih ili rotacijskih razloga moglo doći do promjena u prvih jedanaest.

Treba dodati i to da su se ova dva tima već sastajala u prošlosti. Nikad nismo bili u istoj ligi, ali smo dva puta igrali u kup takmičenju. U sezoni 1967/1968 smo s tadašnjim Radničkim igrali u okviru osmine finala republičkih kvalifikacija i kao gosti smo pobijedili s ubjedljivih 7:0, uz čak šest golova Josipa Katalinskog i jedan Velije Bećirspahića. U Kupu Bosne i Hercegovine smo igrali u sezoni 1999/2000, također u osmini finala, a ponovo smo kao gosti savladali Goražde, ovaj put sa 5:0 (Dželaludin Muharemović 2, Hadis Zubanović 2, Senad Žerić). Na kraju te sezone smo prvi put podigli pehar za osvajača Kupa BiH.

Utakmica se igra u srijedu, s početkom u 19 sati.