Do kraja jesenjeg dijela prvenstva će se odigrati još tri kola druge polusezone, a Željezničar će dva puta biti domaćin. Prva od te tri preostale utakmice se igra ovog vikenda. Željezničar na Grbavici dočekuje Borac, ekipu koja nas je savladala u prvom kolu koje je odigrano krajem sedmog mjeseca ove godine.

Mi se nakon petnaest odigranih kola nalazimo na razočaravajućem devetom mjestu. Evropska takmičenja u ovom trenutku izgledaju jako daleko, ali do kraja ima još mnogo da se igra tako da bi nas serija dobrih rezultata mogla vratiti u igru za neko od prva tri ili četiri mjesta. Nada ostaje i kup takmičenje u kojem smo stigli do četvrtfinala, ali se ono nastavlja tek u proljeće sljedeće godine. Utakmica sa Borcem je prilika da dođemo do tri boda koja bi održala nadu da se možemo priključiti vrhu tabele.

Kada je u pitanju Borac, njihova sezona je još lošija. Do sada su osvojili samo dvanaest bodova i nalaze se tek na četrnaestom mjestu na tabeli. Kako stvari stoje, opstanak Borca u Premijer ligi bi bio čudo, pogotovo kada se u vidu imaju i unutrašnji problemi koje ovaj klub ima. Osim toga, tim za sada nije pokazao da je dovoljno snažan i bez pojačanja u zimskom prelaznom roku će teško izboriti bolju poziciju. Pored pobjede nad našim timom u prvom kolu, ostvarili su još samo dvije pobjede, uz tri remija i čak devet poraza. Uz to su i postigli samo devet golova, uz devetnaest primljenih.

FK Željezničar – FK Borac Banja Luka Stadion Grbavica – Nedjelja, 13:00

Posted by FK Željezničar on 19. studeni 2015

U timu Borca igra nekoliko dobrih premijerligaških igrača, ali čini se ne i dovoljno. Najznačajniji igrači tima su desni bočni Srđan Bečelić, štoperski par Nemanja Runić i Siniša Saničanin (bivši i sadašnji mladi reprezentativci naše zemlje), defanzivni vezni igrač Ajdin Redžić, te veznjaci Uglješa Radinović i Toni Jović, koji je vjerovatno i najbolji igrač ovog tima u ovoj sezoni. Toni Jović je jedini igrač koji je postigao više od jednog gola u ovoj sezoni (postigao je četiri). Razočaravajuću sezonu ima bivši mladi reprezentativac Fedor Predragović, a ništa posebno za sada nisu pokazali ni Mićo Kuzmanović i Lazar Marjanović koji su u ekipu stigli nekoliko kola poslije početka sezone. Tu je i određeni broj mlađih igrača koji imaju priliku za igru, među kojima je možda najbolji Mihajlo Savanović. Ekipu s klupe od nedavno vodi Željko Vranješ, koji je nakon Vlade Jagodića i Petra Kurćubića treći trener u tekućoj sezoni.

Naši navijači očekuju pobjedu, dok će stručni štab moći računati na većinu prvotimaca. Utakmicu će zbog povreda propustiti Jasmin Bogdanović i Damir Sadiković. Lakše povrede su imali i Jovan Blagojević i Ognjen Đelmić, ali će njih dvojica biti na raspolaganju za ovu utakmicu. Zbog crvenog kartona protiv Čelika u kombinacijama za nastup sigurno neće biti Enis Sadiković, ali je tu ponovo Amir Hadžiahmetović koji se vratio sa kvalifikacionog turnira juniorske reprezentacije u Azerbejdžanu.

Ovo će biti 74. zvanični susret ova dva kluba u svim takmičenjima, a 24. u okviru Premijer lige BiH. U dosadašnjim premijerligaškim duelima smo nešto uspješniji sa dvanaest pobjeda i jedanaest poraza, te uz pozitivnu gol-razliku 25:22. Posljednji susret smo odigrali u prvom kolu i poraženi smo sa 1:0, dok je posljednja međudobna utakmica na Grbavici odigrana u maju ove godine i tada smo, zahvaljujući pogotku Jasmina Bogdanovića, pobijedili istim rezultatom. Zanimljivo je da su posljednje četiri utakmice u prvenstvu okončane minimalnom pobjedom domaće ekipe, a čak osam od posljednjih jedanaest.

Utakmica se igra sutra od 13 sati.