Dvije uzastopne visoke pobjede na Grbavici su u određenoj mjeri umirile tim i navijače. Sada smo, poslije tri utakmice u kratkom intervalu, imali jednu malo dužu pauzu pa bez takvog oblika pritiska dočekujemo utakmicu narednog kola. Na redu je gostovanje u Prijedoru.

Vremenskog pritiska nema, ali u rezultatskom smislu nam je ova utakmica veoma važna. Već smo previše puta ove jeseni ispustili bodove i stoga je sasvim jasan zaostatak za vodećim timovima. Primjera radi, vodeća Sloboda nam bježi osam bodova. Nalazimo se na šestom mjestu i moramo ostvarivati bolje rezultate da bismo se umiješali u sami vrh.

Rudar je već sada jedan od najozbiljnih kandidata za ispadanje iz Premijer lige BiH. Ipak, u ovoj sezoni je bilo mnogo neobičnih rezultata, jer su ekipe iz donjeg dijela tabele često iznenađivale one vodeće. To smo i mi sami osjetili na svojoj koži. Stoga moramo biti oprezni i shvatiti ovu utakmicu veoma ozbiljno. Ne smije nas zavarati trinaesto mjesto na kojem se nalazi Rudar pa da zbog toga smatramo kako ćemo, samim tim, bez problema doći do bodova.

Domaća ekipa je odlično otvorila sezonu u prvom kolu. Visoka pobjeda od 3:0 protiv Mladosti je, međutim, samo jedna od ukupno tri koliko su do sada ostvarili i ujedno najuvjedljivija. Nakon toga su uslijedili lošiji rezultati. Trenutni omjer Rudara je tri pobjede, isto toliko remija i čak sedam poraza, gol-razlika 12:18, a u posljednjih osam kola su zabilježili samo jednu pobjedu, i to na gostovanju kod Borca. Kao domaćini su odigrali sedam utakmica, uz omjer 2-2-3. Treba naglasiti da su dvije utakmice igrali u Gradišci, mada su sva tri poraza doživjeli na svom stadionu u Prijedoru. Pored spomenutih pobjeda protiv Mladosti (na svom terenu) i Borca (kao gosti), još su pobijedili i Travnik sa 2:1. Na svom terenu su remizirali sa Olimpicom i Slavijom, dok su poraženi od Zrinjskog, Širokog Brijega i Radnika. U međuvremenu su ispali iz Kupa BiH, jer su u Širokom Brijegu poraženi sa ubjedljivih 5:0, ali i iz Kupa RS, s obzirom na to da su u šesnaestini finala poraženi od Proletera iz Teslića sa 1:0.

Igrači prijedorskog tima su uglavnom poznata imena u premijerligaškom fudbalu. Golman Dalibor Kozić je već ranije nastupao za Kozaru i Borac. U odbrani su najčešće Nebojša Šodić (Radnik, Zvijezda) i Stipe Miloš (Vitez), dok prvu premijerligašku sezonu igraju Čedomir Ćulum i Boris Nišević. U posljednjih nekoliko utakmica priliku za igru ima i Nemanja Pekija. Ipak, najznačajnija imena su u veznom redu, budući da tu igra novopečeni mladi reprezentativac Aleksandar Jovičić, kao defanzivni vezni, ali tu su i bivši mladi reprezentativci Nebojša Pejić (Kozara, Čelik), Zoran Milutinović (uglavnom igrao izvan BiH) i naročito Filip Arežina (Zrinjski, Olimpic) koji je najbolji igrač i strijelac tima u ovoj sezoni. U napadu je iskusni Mirza Džafić, a tu još igraju brzi Dejan Kojić ili još jedan bivši mladi reprezentativac Petar Kunić. Zanimljivo je da su u Rudaru i dva internacionalna iz Gane. To su Jasper Nimo Nartey i George Owusu.

Kada je u pitanju naš tim, jasno je da je cilj pobjeda. U tim nastojanjima neće učestvovati Dženis Beganović, koji će zbog povrede u stopalu pauzirati nekoliko sedmica. Bočni igrači Kerim Memija i Dušan Mladenović bi, poslije pauze iz zdravstvenih razloga protiv Čelika, trebali biti potpuno spremni za ovu utakmicu, a važno je spomenuti da nemamo probleme sa suspenzijama. Prema tome, moglo bi se reći da stručni štab može računati na gotovo sve igrače.

U međusobnim prvenstvenim utakmicama ova dva kluba smo prilično ubjedljivi. U deset utakmica smo samo jednom poraženi, uz sedam pobjeda. Jedini poraz se desio upravo u Prijedoru, i to u posljednjem kolu sezone 2010/2011. Pored toga, tamo smo pobijedili tri puta, a jednom smo remizirali.