Naš tim je konačno napravio seriju nešto pozitivnijih rezultata. Remi protiv Mladosti i pobjeda protiv Metalleghea, kao i pobjeda u kup utakmici protiv Brotnja su pokazatelji određenih pomaka. U sljedećem kolu gostujemo odličnom Radniku te će to biti prilika da isto pokažemo protiv jednog dobrog protivnika.

Poslije nekoliko loših rezultata, Željezničar je napravio mali niz od pet utakmica bez poraza. Praktično bismo mogli žaliti za tri boda iz Zenice, ali vremena za žaljenje nema. Prvenstvo je već ušlo u zahuktalu fazu i narednog vikenda će se igrati posljednje kolo prvog kruga. Kako bismo se i definitivno uključili u vrh tabele, skorijim rezultatima je potrebna potvrda u vidu gostujuće „trice“. S obzirom na to da je naš naredni protivnik Radnik, nesumnjivo je da to neće biti jednostavno. Ipak, upravo se u takvim utakmicama može vidjeti da li tim ima „ono nešto“. Iako ni remi ne bi bio loš rezultat, eventualna pobjeda bi nam odlično došla pred prvenstvenu pauzu zbog nastupa naše reprezentacije u kvalifikacijama za SP.

Radnik je prilično loše ušao u novu sezonu zbog toga što im je forma bila tempirana za kasnije izazove. Tako su poslije prva četiri kola imali samo dva boda i zauzimali su posljednje mjesto na tabeli. Međutim, uslijedilo je nekoliko dobrih utakmica pa su sada u nizu od osam utakmica bez poraza. U Premijer ligi su ostvarili pet pobjeda i tri remija, a tome su dodali i pobjede u prvim kolima Kupa BiH i Kupa RS. Pozitivan niz nije poremetila ni promjena na čelu stručnog štaba jer je Slavka Petrovića, koji je prešao u naš klub, na tom mjestu zamijenio Nebojša Milošević. On je s timom u PL ostvario tri pobjede i jedan remi te se Radnik sada nalazi na drugoj poziciji s osamnaest bodova (odnosno tri više od nas).

Uprkos mnogim odlascima tokom ljeta, ekipa Radnika je nastavila s dobrim igrama. Njihove najvažnije karakteristike su kompaktnost kao tim i izuzetna fizička sprema. Osim toga, u dosadašnjem dijelu sezone su pokazali i učinkovitost u napadu jer su sa sedamnaest postignutih golova lošiji samo od vodećeg Zrinjskog. Poređenja radi, mi smo postigli samo deset golova u isto toliko kola. S druge strane, Radnik je primio samo deset golova (jedan više od nas), od čega čak sedam u prva tri kola. Najbolji strijelac je već tradicionalno Marko Obradović koji je do sada postigao pet golova. Snažni Obradović istovremeno otvara i dosta prostora za igrače veznog reda pa su se u strijelce upisivali Demir Peco, Dejan Janković, Velibor Đurić, Dušan Martinović i Deni Simeunović, a nakon prekida opasno prijete i defanzivci Jovo Kojić i Ivan Jakovljević. Pored Kojića i Jakovljevića, koji su najčešće činili stoperski tandem Radnika, u defanzivnoj liniji su još „naš“ Mladen Zeljković na desnoj strani i Stanko Ostojić na lijevoj. U posljednjim utakmicama je na mjestu štopera igrao još jedan bivši član našeg tima Delimir Bajić. Na golu je standardan Mladen Lučić. Dino Beširević je neizostavan u veznom redu, najčešće s Jankovićem. Martinović igra nešto ofanzivnije i on je postigao jedini pogodak u posljednjoj pobjedi protiv Slobode. Za očekivati je da od početka igra spomenuti Đurić, dok će Demir Peco zbog tri žuta kartona pauzirati. Umjesto njega bi priliku za igru mogao dobiti Deni Simeunović. U napadu je svakako prvi izbor Obradović, dok šansu s klupe čeka Aleksandar Glišić.

Mi smo protiv Metalleghea igrali mnogo bolje nego u nekim ranijim susretima. Stvoren je veliki broj prilika i rezultat ne odražava stvarno stanje na terenu. Naravno, tri boda su najvažnija i navijači sada očekuju da nešto slično pokažemo na gostovanjima na kojima smo do sada zabilježili dva remija, pobjedu i poraz. Slavko Petrović odlično poznaje svoju bivšu ekipu tako da se to može izdvojiti kao određena prednost. Priliku za igru će čekati i dva igrača koja su ovog ljeta stigli iz Radnika – Adnan Šećerović i Milivoje Lazić. Nemamo suspendovanih igrača, ali bi povrede mogle dosta toga usloviti. Zato ostaje da se vidi kojih jedanaest igrača će izabrati Petrović kako bi se suprotstavili domaćinima.

Dva kluba su se u prošlosti u zvaničnim susretnima sastala ukupno sedamnaest puta. Mi smo slavili sedam puta, isto toliko utakmica je okončano bez pobjednika, a Radnik je pobijedio u tri navrata. U Premijer ligi BiH smo igrali dvanaest puta i te utakmice su najčešće završavale remijem (šest puta). Mi smo pobijedili četiri puta, a Radnik dva puta. Posljednji put smo igrali u novembru prošle godine u Bijeljini i utakmica je tada okončana bez golova. Zanimljivo je da smo u Premijer ligi BiH uspješniji u Bijeljini nego na svojoj Grbavici. U Bijeljini smo samo jednom poraženi, u prvom premijerligaškom duelu 2005. godine, dok na Grbavici imamo samo jednu pobjedu, iz također već pomalo davne 2007. godine.

Utakmica se igra sutra od 15 sati.