Naš Željezničar je kroz svoju bogatu historiju stvorio mnoge asove, ali rijetki od njih se mogu pohvaliti da su stvarali Klub.

Na današnji dan, prije 99 godina, u Sarajevu je rođen Josip Joško Domorocki. Legendarni fudbaler, koji je i danas ponos naših navijača, svoj debi u Plavom dresu je imao već sa 17 godina. Nakon što je dvije godine kasnije otišao na služenje vojnog roka u Beograd, priključuje se tamošnjoj Jugoslaviji, a na Grbavicu se vraća po završetku Drugog svjetskog rata, 1946. godine, gdje ostaje u narednih šest sezona.

josko_domorocki

Igrač koji nije znao za povrede i kartone, za svoj Željezničar je skupio više od stotinu nastupa, od čega 88 u prvenstvu, postigavši pritom i deset pogodaka. U strijelce se upisao i u legendarnoj pobjedi nad Torpedom, današnjim FK Sarajevo, od 9:1, a upravo je veza, ili bolje rečeno, odbijanje veze sa tim klubom ono što je Domorockog načinilo ikonom Željezničara.

Naime, početkom 1947. godine, tadašnje vladajuće strukture odlučuju formirati novi klub, Torpedo, a Fiskulturni savez BiH određuje da Željezničar novoosnovanom kolektivu mora ustupiti osam svojih najboljih igrača, među kojima je bilo i ime Josipa Domorockog.

Ipak, suprotno očekivanjima vlastodržaca, i na radost i ponos svih zaljubljenika u Plavu boju, popularni Joško je pod prijetnjama na informativnim razgovorima kategorički odbio prelazak iz Želje u Torpedo, što je u kasnijim godinama postalo simbolom snage, otpora i nepokolebljivosti našeg Kluba.

Josip Joško Domorocki, neka mu je vječna slava i hvala!